Bombardovano 12 rafinerija u Siriji

Vojska Sjedinjenih Američkih Država zajedno sa arapskim saveznicima izvršila je tokom prethodne noći napade na 12 rafinerija u Siriji koje su pod kontrolom IDIL-a, javlja Anadolija.

Svijet 25.09.2014 | 12:13
Bombardovano 12 rafinerija u Siriji

Iz Centralne komande američke vojske (CENTCOM) saopćeno je da su napadi izvršeni u saradnji sa Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE). Saveznici su izvršili 13 napada vojnim avionima i bespilotnim letjelicama na 12 rafinerija u sirijskim gradovima El Mayadin, Ebu Kemal, Haseke i Deyr Ez Zor.

U saopštenju se navodi da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta na rafinerijama, no pretpostavlja se da su postignuti ciljevi. Navodi se da će ovi napadi znatno otežati IDIL-ovo snadbijevanje gorivom te da će im zadati ekonomski udarac.

Pretpostavlja se da je u pomenutim rafinerijama dnevna proizvodnja bila između 300 i 500 barela, a IDIL-u je osiguravala dnevnu dobit od dva miliona američkih dolara.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da će napadi u toku dana biti nastavljeni, no nije dao detaljnije informacije budući da je operacija u toku.

Komentari / 0

Ostavite komentar