Бомбардовано 12 рафинерија у Сирији

Војска Сједињених Америчких Држава заједно са арапским савезницима извршила је током претходне ноћи нападе на 12 рафинерија у Сирији које су под контролом ИДИЛ-а, јавља Анадолија.

Свијет 25.09.2014 | 12:13
Бомбардовано 12 рафинерија у Сирији

Из Централне команде америчке војске (ЦЕНТЦОМ) саопћено је да су напади извршени у сарадњи са Саудијском Арабијом и Уједињеним Арапским Емиратима (УАЕ). Савезници су извршили 13 напада војним авионима и беспилотним летјелицама на 12 рафинерија у сиријским градовима Ел Маyадин, Ебу Кемал, Хасеке и Деyр Ез Зор.

У саопштењу се наводи да још није утврђено колика је материјална штета на рафинеријама, но претпоставља се да су постигнути циљеви. Наводи се да ће ови напади знатно отежати ИДИЛ-ово снадбијевање горивом те да ће им задати економски ударац.

Претпоставља се да је у поменутим рафинеријама дневна производња била између 300 и 500 барела, а ИДИЛ-у је осигуравала дневну добит од два милиона америчких долара.

Гласноговорник Пентагона Јохн Кирбy рекао је да ће напади у току дана бити настављени, но није дао детаљније информације будући да је операција у току.

Коментари / 0

Оставите коментар