Rusija: Oboreni svi rekordi

Izvoz ruskih žitarica obara rekorde - samo u avgustu prodato je više od 4,5 miliona tona.Ruski stručnjaci očekuju u 2014. godini prinos od 104 miliona tona žitarica.

Svijet 24.09.2014 | 13:41
Rusija: Oboreni svi rekordi

U skladišta je već pohranjeno 87 miliona tona bunkerisane težine. Uz to, dobrim tempom odvija se sjetva ozimih, tačnije osnova za budući prinos.

Zasijano je već više od osam miliona hektara, a planirano je dva puta više.Tradicionalno, četvrtinu prinosa žitarica Rusija šalje za izvoz. Ali, eksperti prognoziraju da će u tekućoj godini isporuke u inostranstvo biti uvećane i da će dostići 30 miliona tona.

Istovremeno, proizvođači u Ukrajini, Rumuniji i Francuskoj su "posrnuli".Kišno ljeto dovelo je do toga da francuska pšenica vrlo brzo klija i postaje nepovoljna za pravljenje pekarskog brašna.

Problemi konkurenata iz inostranstva idu na ruku ruskim proizvođačima žitarica, pa je krajem ljeta u inostranstvo već poslato 4,2 miliona tona pšenice, 411 hiljada tona ječma, 15 hiljada tona kukuruza.Stručnjaci očekuju da bi Rusija već naredne godine mogla da zauzme treće mjesto u svijetu po izvozu žitarica, iza SAD i Kanade.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

24.09.2014 16:29

Samo da su prije počeli. Rusija ima ogroman kapacitet tako da može ekstremno uticati na svjetsko tržište. Baš me zanima kako će izgledati "sankcije" zapadnih zemalja za godinu dvije. Privreda EU i pogotovo SAD su posnule do samog kolapsa. EU još jedino drži Njemačka ali i ona pada. O Francuzima se već sve zna...

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

27.09.2014 06:55

Hvala Bogu!Kad ima dovoljno hrane u ova pogana vremena.

ODGOVORITE