Pivo, muška zimnica

Priprema piva danas jeste muška zimnica, s tim da je to nekad bio više ženski zanat. 

Svijet 23.09.2014 | 08:40
Pivo, muška zimnica

Ma čiji danas bio – pitanje je da li se u njemu samo uživa, ili može i da se uštedi.

"Domaće pivo koje se pravi ispadne dosta jeftinije od kupovnog industrijskog piva, ali to nije glavna poenta kućnog pivarstva. Ono što je bitno – to je da ljudi mogu da istražuju razne stilove i naprave baš onakvo pivo kakvo im se sviđa", kaže majstor za pivo Marko Sekulović.

Da biste pronašli svoj stil, potrebni su vam oprema i sastojci. Od tog momenta, pivo sa vašim prezimenom je gotovo za 30 dana. I ono se pije nekako drugačije nego bilo koje drugo.

"Nije pivo da bi se napio, nego da uživaš u društvu, u ukusu, uz neku dobru utakmicu", priča kućni pivar Vladimir Božić.

Ako tražite drugačiji ukus dok lično pivo ne sazri, jedino mesto gde će vas razumeti je pab koji ne služi ništa osim 104 vrste piva.

"Mi smo jedino mesto u Evropi koje ima ovaj koncept, zvuči malo neskromno, ali imamo piva dovoljna da zadovolje svačiji ukus. Od onog sa čokoladom, bananom, sa korijanderom, medom, kamilicom", navodi Ognjen Vučković, vlasnik paba "Samo pivo".

Ipak, najdraže je ono naše, i to nas vraća na početak priče. Mesec dana kasnije muška zimnica je spremna za konzumaciju.

Ako se vašem društvu ne svidi receptura – promenite je. A ako se vama sviđa receptura – promenite društvo.

Do piva u šest koraka:

1. Ukomljavanje (85 minuta)
2. Ceđenje/ ispiranje
3. Kuvanje (90 minuta)
4. Hlađenje
5. Fermentacija (sedam dana)
6. Flaširanje i odležavanje (20 dana)

Izvor: RTS.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar