FAMOS: Osam godina lažnih obećanja

Radnici fabrike FAMOS-Koran iz Pala ponovo su se danas okupili u krugu preduzeća da pokušaju saznati kakva je njihova sudbina.

Republika Srpska 22.09.2014 | 19:12
FAMOS: Osam godina lažnih obećanja

Da li će FAMOS početi sa radom?
Kada će im biti isplaćene zaostale plate?
Šta je sa imovinom FAMOS-a koju stečajni upravnik prodaje a niko ne zna gdje idu pare?

Sva pitanja radnika FAMOS-a ponovo su ostala bez odgovora jer osim njih u fabrici se niko nije pojavio. Ni  sindikat,ni predstavnik Vlade Republike Srpske ali ni stečajni upravnik koji je radnicima poručio da više neće sarađivati sa njima jer ga nazivaju lopovom i kriminalcem.

,,On ovdje krčmi imovinu, arči pare i nikome ne polaže račune. Šta je ovo? Privatna država? Kada je trebalo ići u rat svi smo išli, ginuli, a sada neko drugi vlada i neko drugi rasplaže našom imovinom'', ogorčen je Risto Todorović radnik fabrike.

Njegov Kolega Miroslav Subotić još je oštriji i poručuje stečajnom upravniku da znaju gdje stanuje i da će mu 200 radnika dići pred kuću.

,,Mi više ne znamo ni gdje smo ni kud idemo. Predizborna kampanja je počela i našu Vladu zanimaju samo predizborni skupovi a baš ih briga za radnike FAMOS-a'', kaže Subotić.

Već osam godina radnici FAMOS-a ne znaju kome da se obrate. Odavno su prestali da vjeruju praznim obećanjima i sada ih samo zanima gdje su njihove pare? Ko će im isplatiti ono što su zaradili?

,,Muž i ja smo radili u FAMOS-u i duguju nam oko 40 hiljada maraka.Trebalo je dolaziti na posao i zaraditi te plate i dvoje djece školaovati. Jedno dijete je sada diplomirani ekonomista, drugo magistar ekonomije, nigdje ne rade a nama i dalje duguju plate'', ističe Ranka Vučičević.

Risto Todorović kaže da ima sudsku presudu, pravosnažnu na 12 hiljada maraka i dodaje:,,Ni marke nikada nisam dobio, ne mogu ništa da naplatim, ali kada ne platim račun za telefon stigne sudska presuda koju moram da platim. Šta se ovo radi, kako dalje?''

Radnici zahtjevaju da se konačno podvuče crta i da se javno kaže koliko je imovine FAMOS-a još ostalo, koliko je prodato i gdje su pare. Više ne vjeruju u prazna obećanja, navodne investitore, Nikolu Teslu i slične bajke koje slušaju osam godina.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ana

22.09.2014 18:47

Nista drugo ne mozemo ocekivati od aktuelne vlasti osim laznih obecanja i ucjena...Doveli su RS do ivice propasti, narod do gladi, jer su sva preduzeca unistili,pokrali, pa radnicima nisu u stanju da isplate zaradjene plate.

ODGOVORITE