Najzabačenija naselja na svijetu

Na svetu postoji mnogo ljudi kojima je potrebno i po nekoliko dana da se domognu najbliže civilizacije.

Zanimljivosti 21.09.2014 | 16:11
Najzabačenija naselja na svijetu

Oni žive u nekim od najzabačenijih mesta na svetu.

Evo nekih od njih:

Ilokortormiut, Grenland
Grenland je zbog negostoljubive klime i inače udaljen od civilizacije. Ipak, na njemu postoje mesta koja su zaista odsečena od sveta. Jedno od njih je Ilokortomiut, selo koje ima 450 stanovnika, jednu prodavnicu i
mali muzej istorije.

Longjir, Svalbard
Ovaj grad osnovan je davne 1906. na dalekom arktičkom ostrvu Svalbard koje pripada Norveškoj. Longjir je glavni grad teritorije koju naseljava svega 300 ljudi. Zanimljivo je da je tokom cele 2013. godine policija morala da interveniše svega 10 puta.

Ejdak, Aljaska, SAD
Ovo je najzapadnija teritorija SAD smeštena bliže Rusiji, nego ostatku SAD. Na zadnjem popisu stanovništva zabeleženo je svega 326 ljudi. Nakon Drugog svetskog rata ovde je izgrađena pomorska luka koja je sada zatvorena.

Adamstaun, Ostrva Pitkern
Ovo ostrvo zvanično je teritorija Velike Britanije, a naseljava ga svega pedeset stanovnika. Ovde nema hotela, aerodroma i drugih atrakcija, ali barem imaju satelitsku televiziju i jedan pab.

Hanga Roa, Uskršnja ostrva
Sa nešto više od 3.300 stanovnika, gradić Hanga Roa je mesto na kom živi više od 90 odsto populacije celog ostrva. Iako je zvanično deo Čilea, ovo ostrvo je udaljeno 3.700 kilometara od glavnog grada Santjaga.

Supai, Arizona, SAD
Ovo selo nalazi se u dolini Havasu i nekada je bilo dom istoimenog indijanskog plemena. Dolazak u selo je otežan, jer do ovog dela Arizone nema autoputeva. Za dolazak vam je potreban helikopter, ili šetnja od 13 kilometara po kamenjaru prepunom zmija i škorpiona. Čak se i pisma u ovo selo i dalje donose pomoću magarca.

Komentari / 0

Ostavite komentar