BiH sigurna zemlja

Lažni azilanti iz BiH će ubuduće brže moći da budu protjerani iz Njemačke zato što je Gornji dom njemačkog parlamenta u petak prijepodne izglasao izmjene zakona po kojim su BiH, Srbija i Makedonija postale sigurne zemlje.

Bosna i Hercegovina 20.09.2014 | 08:59
BiH sigurna zemlja

Njemački mediji izvještavaju da je neizvjesnost trajala bukvalno do posljednje sekunde, jer se Partija zelenih, bez čije saglasnosti sporni prijedlog nije mogao proći, protivila izglasavanju ove odredbe dok ne budu usvojene garancije za humaniji tretman izbjeglica u Njemačkoj.

Mediji izvještavaju da je Hrišćansko-demokratska unija, koja je, uz njemačke socijaldemokrate, inicijator odluke o proglašenju sigurnim zemljama, pristala da se uvedu promjene koje će donijeti popravak uslova života izbjeglicama i podnosiocima zahtjeva za azila.

Primjera radi, jedna izmjena odnosi se na to da će izbjeglice u Njemačkoj imati obavezu prijava prebivališta u trajanju od samo tri mjeseca.

Takođe, očekuje se da će biti izdvojeno više novca za smještaj izbjeglica, dok će zastarjeli objekti biti potpuno obnovljeni ili zamijenjeni novima.

Zeleno svjetlo u Gornjem domu, odnosno Bundesratu, dala je Partija zelenih, koja je na vlasti u njemačkoj pokrajini Baden Virtenberg, čiji je glavni grad Štutgart.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH izražavaju zadovoljstvo pomenutom odlukom i smatraju da je problem lažnih azilanata od sada lakše rješiv, jer će otpasti motivi podnosilaca zahtjeva za azil iz BiH da u Njemačkoj samo formalno zatraže azil, a tokom obrade zahtjeva uživaju u obimnim beneficijama njemačkog socijalnog sistema.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rodjo

21.09.2014 00:08

Ovaj naslov vazi za one koji se 24h sa licnim obezbedjenjem cuvaju.Obicni gradjanin nikad ne zna kad ce mu neko pred zoru pokucati na vrata.Smatram da je bezbijednost mnogo ugrozenija nego za vrijeme rata.

ODGOVORITE
Name

Md

21.09.2014 10:34

Bosna je jedino sigurna za političare i vehabije,a za obican svijet je katastrofa

ODGOVORITE