Fojgt - 51, 115 na sat biciklom!

Nemački biciklista Jens Fojgt postavio je novi svetski rekord time što je za sat vremena na velodromu u Švajcarskoj prešao 51,115 kilometar.

Ostali sportovi 19.09.2014 | 09:15
Fojgt - 51, 115 na sat biciklom!

Prethodni rekord iznosio je 49,7 kilometara, držao ga je od 2005. godine Ondrej Šošenka, a 43-godišnji Fojgt je kompletirao preko 200 krugova da bi ga nadmašio za nešto više od jednog kilometara.

“Ovo je jedan od najvećih uspeha u mojoj karijeri”, rekao je Fojgt, koji je rekao da će se posle tog rekorda povući iz profesionalnog biciklizma.

Novi rekord je postavljen na biciklu za poteru na velodromu, pošto je Međunarodna biciklistička unije (UCI) promenila pravila po pitanju upotrebe aerodinamične opreme.

Pre 14 godina, UCI je odlučila da pokušaji postavljanja rekorda na tradicionalnom biciklu neće biti važeći. Tako su poništeni rekordi koje su postavili Grejem Obri 1994. godine i Kris Bordmen dve godine kasnije.

Ser Bredli Vigins je već iskazao zainteresovanost da pokuša da obori Fojgtov rekord naredne godine, dok je slično najavio i Fabrijan Kančelara, četvorostruki svetski šampion u vožnji na hronometar.

Komentari / 0

Ostavite komentar