Kreće LE!

U 18 časova startovalo je najmasovnije takmičenje UEFA u kojoj učešće uzima 48 ekipa – Liga Evrope.

Fudbal 18.09.2014 | 18:30
Kreće LE!

Partizan će biti jedini predstavnik Srbije u grupi C, crno-beli otvaraju takmičenje duelom sa Totenhemom u Beogradu.

Kao i ranijih godina, format takmičenja se nije menjao. Po dve ekipe iz 12 grupa plasiraće se u nokaut fazu, gde će im se pridružiti osam trećeplasiranih timova iz Lige šampiona. Ipak, jedina bitna razlika je da će osvajač trofeja u Varšavi 27. maja steći pravo igranja u elitnom tamičenju naredne sezone.

Trofej brani ekipa španske Sevilje, koja je prošle godine u finalu porazila portugalsku Benfiku. U ovogodišnjem takmičenju igraće i 19 srpskih internacionalaca.

Termini mečeva ponovo su podeljeni u dva termina – od 19 i 21.05 sati, a grupe počinju abecednim redom.

U grupi A Borusija i Viljareal važe za favorite za prolaz. Upravo će međusobni duel u Mehengladbahu obeležiti prvu rundu takmičenja, a postoji velika verovatnoća da u dresu 'Žute podmornice' gledamo Antonija Rukavinu. Drugi par čine Apolon i Cirih, koji se sastaju na Kipru.

Na otvaranju grupe B Torino sa Nikolom Maksimovićem ide u goste Klub Brižu Vladana Kujovića, dok Kopenhagen dočekuje Helsinki u skandinavskom derbiju.

Grupa C će biti u centru pažnje naše javnosti, jer Partizan startuje svoje šesto takmičenje u Ligi Evrope protiv 'Pevaca' iz Londona, a u drugom meču Bešiktaš ima ulogu domaćina Asterasu iz Tripolija.

Takmičenje u grupi D moglo bi da bude izuzetno zanimljivo. Dinamo Zagreb počinje borbu za bodove protiv nezgodne rumunske Astre, koja debituje, dok Salcburg, posle ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona, dočekuje ekipu Seltika našeg Stefana Šćepovića. U grupi E najmanje šanse za prolaz ima Eštoril, koji svoju avanturu počinje gostovanjem PSV u Ajndhovenu, u čijem se mladom timu nalazi Andrija Luković, dok derbi prve runde igraju Panatinaikos i moskovski Dinamo.

Jedini susret koji počinje sat vremena ranije je meč Karabaga i Sent Etjena u okviru grupe F. Inače, Karabag je klub u izbeglištvu. Njihov pravi dom je grad Agdam, na tlu pokrajine Nagorno-Karabah, koji je pod kontrolom većinskog jermenskog stanovništva. Zbog toga Karabag već dve decenije igra u Bakuu. S druge strane, Nemanja Vidić i Zdravko Kuzmanović će sa Interom u Dnipropetrovsk na noge Dnipru.

Branilac trofeja Sevilja u odbranu trofeja kreće sa svog Ramon Sančes Pichuana, gde stiže holandski Fejenord, dok se u drugom meču grupe G u Liježu sastaju domaći standard i hrvatska Rijeka. Grupa H vazi za možda i najjaču, sa tri kluba iz liga 'petice' i snažnim Krasnodarom na južnoameričko pogon. Ruska ekipa, posle furioznih kvalifikacija, gostuje francuskom Lilu, dok Everton na Gudisonu očekuje duel sa nemačkim Volfsburgom.

Prvi favorit grupe I je svakako italijanski Napoli, koji posle ispadanja iz kvalifikacija za elitu želi da trofejom uteši navijače. Napolitanci startuju duelom sa praškom Spartom, a u isto vreme Jang Bojsi, Milana Vilotića i Milana Gajića, igraju sa Slovanom iz Bratislave Marka Milinkovića i Miloša Josimova, koji je bio koban po Vojvodinu. U grupi J jedino 'veliko' ime je kijevski Dinamo, koji će do prvi bodova pokušati da dođe na gostovanju Rio Aveu, dok Steaua dočekuje danski Olborg.

Grupa G donosi nam povratak Gengama na evropsku scenu, a Francuzi će na prvom meču u goste u Firencu kod Nenada Tomovića. Drugi susret na programu je u Atini, gde PAOK igra sa Dinamom iz Minska Slobodana Simovića i Nenada Adamovića. Poslednju grupu, grupu L čine Legija iz Varšave Miroslava Radovića, koja na startu takmičenja ugošćuje Lokeren Jugoslava Lazića, i Metalist Vladimira Dišljenkovića koji dočekuje Trabzonspor.

Liga Evrope – prvo kolo:

Grupa A (19.00):
Apolon Limasol – Cirih
Borusija Mehengladbah – Viljareal

Grupa B (19.00):
Klub Briž – Torino
Kopenhagen – HJK

Grupa C (19.00):
Bešiktaš – Asteras Tripoli
Partizan – Totenhem

Grupa D (19.00):
Dinamo Zagreb – Astra
Salcburg – Seltik

Grupa E (19.00):
PSV Ajndhoven – Eštoril
Panatinaikos – Dinamo Moskva

Grupa F (19.00):
Karabag – Sent Etjen (18.00)
Dnipro – Inter

Grupa G (21.05):
Sevilja – Fejenord
Standard Lijež - Rijeka

Grupa H (21.05):
Everton – Volfsburg
Lil – Krasnodar

Grupa I (21.05):
Napoli – Sparta Prag
Jang Bojs – Slovan Bratislava

Grupa J (21.05):
Rio Ave – Dinamo Kijev
Steaua Bukurešt – Olborg

Grupa K (21.05):
Fiorentina – Gengam
PAOK – Dinamo Minsk

Grupa L (21.05):
Legija – Lokeren
Metalist - Trabzonspor

Komentari / 0

Ostavite komentar