Креће ЛЕ!

У 18 часова стартовало је најмасовније такмичење УЕФА у којој учешће узима 48 екипа – Лига Европе.

Фудбал 18.09.2014 | 18:30
Креће ЛЕ!

Партизан ће бити једини представник Србије у групи Ц, црно-бели отварају такмичење дуелом са Тотенхемом у Београду.

Као и ранијих година, формат такмичења се није мењао. По две екипе из 12 група пласираће се у нокаут фазу, где ће им се придружити осам трећепласираних тимова из Лиге шампиона. Ипак, једина битна разлика је да ће освајач трофеја у Варшави 27. маја стећи право играња у елитном тамичењу наредне сезоне.

Трофеј брани екипа шпанске Севиље, која је прошле године у финалу поразила португалску Бенфику. У овогодишњем такмичењу играће и 19 српских интернационалаца.

Термини мечева поново су подељени у два термина – од 19 и 21.05 сати, а групе почињу абецедним редом.

У групи А Борусија и Виљареал важе за фаворите за пролаз. Управо ће међусобни дуел у Мехенгладбаху обележити прву рунду такмичења, а постоји велика вероватноћа да у дресу 'Жуте подморнице' гледамо Антонија Рукавину. Други пар чине Аполон и Цирих, који се састају на Кипру.

На отварању групе Б Торино са Николом Максимовићем иде у госте Клуб Брижу Владана Кујовића, док Копенхаген дочекује Хелсинки у скандинавском дербију.

Група Ц ће бити у центру пажње наше јавности, јер Партизан стартује своје шесто такмичење у Лиги Европе против 'Певаца' из Лондона, а у другом мечу Бешикташ има улогу домаћина Астерасу из Триполија.

Такмичење у групи Д могло би да буде изузетно занимљиво. Динамо Загреб почиње борбу за бодове против незгодне румунске Астре, која дебитује, док Салцбург, после испадања из квалификација за Лигу шампиона, дочекује екипу Селтика нашег Стефана Шћеповића. У групи Е најмање шансе за пролаз има Ешторил, који своју авантуру почиње гостовањем ПСВ у Ајндховену, у чијем се младом тиму налази Андрија Луковић, док дерби прве рунде играју Панатинаикос и московски Динамо.

Једини сусрет који почиње сат времена раније је меч Карабага и Сент Етјена у оквиру групе Ф. Иначе, Карабаг је клуб у избеглиштву. Њихов прави дом је град Агдам, на тлу покрајине Нагорно-Карабах, који је под контролом већинског јерменског становништва. Због тога Карабаг већ две деценије игра у Бакуу. С друге стране, Немања Видић и Здравко Кузмановић ће са Интером у Днипропетровск на ноге Днипру.

Бранилац трофеја Севиља у одбрану трофеја креће са свог Рамон Санчес Пицхуана, где стиже холандски Фејенорд, док се у другом мечу групе Г у Лијежу састају домаћи стандард и хрватска Ријека. Група Х вази за можда и најјачу, са три клуба из лига 'петице' и снажним Краснодаром на јужноамеричко погон. Руска екипа, после фуриозних квалификација, гостује француском Лилу, док Евертон на Гудисону очекује дуел са немачким Волфсбургом.

Први фаворит групе И је свакако италијански Наполи, који после испадања из квалификација за елиту жели да трофејом утеши навијаче. Наполитанци стартују дуелом са прашком Спартом, а у исто време Јанг Бојси, Милана Вилотића и Милана Гајића, играју са Слованом из Братиславе Марка Милинковића и Милоша Јосимова, који је био кобан по Војводину. У групи Ј једино 'велико' име је кијевски Динамо, који ће до први бодова покушати да дође на гостовању Рио Авеу, док Стеауа дочекује дански Олборг.

Група Г доноси нам повратак Генгама на европску сцену, а Французи ће на првом мечу у госте у Фиренцу код Ненада Томовића. Други сусрет на програму је у Атини, где ПАОК игра са Динамом из Минска Слободана Симовића и Ненада Адамовића. Последњу групу, групу Л чине Легија из Варшаве Мирослава Радовића, која на старту такмичења угошћује Локерен Југослава Лазића, и Металист Владимира Дишљенковића који дочекује Трабзонспор.

Лига Европе – прво коло:

Група А (19.00):
Аполон Лимасол – Цирих
Борусија Мехенгладбах – Виљареал

Група Б (19.00):
Клуб Бриж – Торино
Копенхаген – ХЈК

Група Ц (19.00):
Бешикташ – Астерас Триполи
Партизан – Тотенхем

Група Д (19.00):
Динамо Загреб – Астра
Салцбург – Селтик

Група Е (19.00):
ПСВ Ајндховен – Ешторил
Панатинаикос – Динамо Москва

Група Ф (19.00):
Карабаг – Сент Етјен (18.00)
Днипро – Интер

Група Г (21.05):
Севиља – Фејенорд
Стандард Лијеж - Ријека

Група Х (21.05):
Евертон – Волфсбург
Лил – Краснодар

Група И (21.05):
Наполи – Спарта Праг
Јанг Бојс – Слован Братислава

Група Ј (21.05):
Рио Аве – Динамо Кијев
Стеауа Букурешт – Олборг

Група К (21.05):
Фиорентина – Генгам
ПАОК – Динамо Минск

Група Л (21.05):
Легија – Локерен
Металист - Трабзонспор

Коментари / 0

Оставите коментар