Ameri više ne šalju NBA igrače na SP?!

Na jednom od najčitanijih američkih internet sajtova, i to iz "pera" jednog od najcenjenijih tamošnjih novinara, u javnost Sjedinjenih Američkih Država poslat je snažan apel da NBA zvezde više ne igraju za reprezentaciju jer su, prosto, "prejake za ostatak sveta".

Košarka 16.09.2014 | 14:00
Ameri više ne šalju NBA igrače na SP?!

Adrijan Vojnarovski spada u krug najobaveštenijih ljudi kada se o zbivanjima u NBA ligi radi. Ako će se desiti neki veliki transfer igrača, vrlo je verovatno da će on prvi o tome izvestiti javnost. Ako se desi neki skandal, i tu je poput komarca, "nepozvan", ali u pravom trenutku na jedinom mestu na kome ga ne očekujete.

Njegove reči se poštuju u SAD, izgradio se kroz svoj novinarski posao, pa otuda proističe i snaga njegovih poruka. A poslednju je naslovio: "NBA mora da povuče svoje zvezde iz reprezentacije". I to jer apeluje da se na velika takmičenja ubuduće šalju američki igrači samo do 22 godine starosti.

"Konfete padaju, američka himna se svira, a iluzija o našoj košarci se sama odvija, iznova i iznova. Onda izađu treneri univerzitetskih timova Djuk (Majk Kžiževski, selektor SAD) i Sirakjuz (Džim Boehejm, pomoćnik Kžiževskog), grle NBA zvezde, poziraju za fotografije koje će se slati... budućim zvezdama košarke. Jadna Srbija, srebrna (na takmičenju u Španiji) samo je ukras za snimke koji će poslužiti za regrutovanje budućih koledž-igrača".

Tako počinje tekst Adrijana Vojnarovskog koji, isprva, možda nekima neće biti jasan. Poenta je u onim poslednjim rečima, iza "jadne Srbije" - Majk Kžiževski je trener univerziteta Djuk i, prema ovom autoru, on korisiti poverenje Saveza da izgrađuje kult svoje ličnosti, ali koristi i to što kao selektor ima neometan pristup srednjoškolskim zvezdama, koje potom dovodi u svoju koledž-ekipu.

Primera za to ima mnogo, nećemo ih sada ni prepričavati, niti prevoditi, jer se tiču lokalnih košarkaških pitanja u SAD (mada, svakako, zvuči zanimljivo kada se sazna da selektor Kžiževski, u okviru svojih "uobičajenih aktivnosti", obiđe juniorsku reprezentaciju SAD, tamo ima neometan pristup i vreme za pojedinačne razgovore sa igračima, od kojih dvojica potom odaberu - da dođu kod njega u Djuk).

Ono što se posebno ističe u pomenutom tekstu je priča o samom šampionatu planete koji je završen pobedom reprezentacije SAD nad Srbijom od 129:92. I, tu stvari postaju prilično zanimljive.

"Osim što je Derik Rouz (zvezda Čikago Bulsa koja je dugo bila povređena) iskoristio ovo takmičenja FIBA kao savršenu rehabilitaciju i osim što su neki novinari uživali u klopi i prikupljali pečate u pasošu za neke dodatne putne bonuse koje će iskoristiti kada leto prođe - ovaj turnir je svima bio gubljenje i vremena i resursa", piše Vojnarovski.

Kako sad to?

Autor ovako objašnjava, iz ugla američkog sportskog komentatora:

"To takmičenje su zvali Svetsko prvenstvo, sada je Svetski kup u košarci. Ono što je sigurno, to takmičenje je nadživelo svoju korisnost za NBA ligu, pa bi vlasnici i čelnici (NBA klubova) bili mudri ako bi zajedno poslali peticiju na adresu svetske kuće košarke, FIBA, da se izmeni budućnost međunarodne košarke. Jer, kao što mi je jedan izvršni direktor jednog NBA tima rekao - 'Više talenata i više interesovanja zaljubljenika u košarku ima naša NBA letnja liga nego ovaj događaj (prvenstvo sveta)".

E sad, objasniti Srbima da je Svetsko prvenstvo u košarci nebitna stvar, ide malo teže. Nama to ne pada na pamet da pokušavamo, već ćemo probati da otkrijemo - šta je to na čemu se, zapravo, insistira u ovom snažnom apelu, plasiranom kao glavna vest na sajtu Jahua, tradicionalno jednom od najčitanijih od SAD.

"Svetsko prvenstvo je divan događaj, dobro organizovan i dobro koordinisan, sa ponosom i bogatom istorijom. Ali je on još nešto: to je događaj koji je ispod praga dostojnosti za NBA zvezde da bi one na njemu učestvovale. Zvezda Indijana Pejsersa, Pol Džordž, na pripremama je polomio nogu i to u beznačajnoj pripremnoj utakmici, što tek sada nema nikakvog smisla kada vidimo da je SAD ubacila 129 poena Srbima u borbi za zlato", piše dalje Vojnarovski.

Ispod praga dostojnosti. Khm. Dakle, mi, ovdašnji, naš komšiluk, čitav ostatak sveta, nismo dostojni - da se igramo košarke sa NBA zvezdama? Što onda draftuju te "nedstojne"?

Vojnarovski, koji ističe da je 'zvezda od 100 miliona dolara (Džordž) izgubljena u beznačajnoj probnoj utakmici', o svemu tome kaže sledeće:

"Razlika (između američkih igrača i ostatka sveta) je ponovo narasla, a romansa koja je nastala pojavom naših 'Timova snova' polako ali sigurno umire. Jedini pravi put kojim treba ići je da američka reprezentacija bude sastavljena od igrača do 22 godine, da u njoj budu samo najbolji mladi NBA igrači i, uz njih, jedan ili dva 'superstara' iz koledž košarke koje treba predstaviti globalnom tržištu".

Može biti da su Amerikanci najbolji u košarci. Uostalom, izmislili su taj sport, a kod njih je i najorganizovanije vođen. Može biti da su najjače NBA zvezde stvarno prejake za ostatak planete. Uostalom, najveće zvezde poput Lebrona, Brajanta i Duranta nisu ni bile na ovom Mundobasketu, a sunarodnici su im se 'prošetali' kroz šampionat sveta.

Ali, bude li se košarka posmatrala kroz 'igrače od toliko i toliko dolara' i bude li se ućutalo svaki put kada neko iz sveta košarke počne naglas da razmišlja 'kako da svetsko tržište upoznamo sa našom robom?' (pardon, košarkašem), onda i treba da bude kako Vojnarovski predlaže, jer će tišina svih onih "ostalih" biti dokaz da stvarno i nisu dostojni da brane istinske vrednosti košarke. Uostalom i kod tih ostalih, pa i kod nas ovdašnjih, isto novac diktira štošta, isto ima rada iz ličnih interesa, ima i odluka koje se donose samo novca radi, pa košarka pati i pati. Ali...

... staviti u isti koš i pare i loptu, nikada i nigde nije donelo ništa dobro.

Zna se gde je mesto novcu.

A lopti je mesto tamo gde je - vole.

Ako te američke zvezde vole košarku, doći će. Ako ne, nema veze. Mi ćemo uvek znati da za nas, tamo negde, gde god to 'tamo' bilo, igraju samo oni - koji košarku vole. A vole je toliko da se pritom uopšte ne plaše jačih od sebe. Naprotiv. Čitav život i žive da bi se igrali baš sa njima.

I, iskreni da budemo...

... baš je dobar osećaj imati ih takve, a naše, zar ne?

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Md

16.09.2014 19:13

Ja sam za da se ameri izbace iz svih sportova,jer su svi dopirani,

ODGOVORITE