Krivične prijave protiv 10 direktora

Zdravstvenim radnicima u Srpskoj nisu uplaćeni doprinosi prethodnih tri i po mjeseca. Za direktore deset najvećih dužnika Poreskoj upravi slijede krivične prijave, poručuju iz Unije sindikata zdravstvenih radnika Republike Srpske.

Republika Srpska 15.09.2014 | 19:54
Krivične prijave protiv 10 direktora

Uprkos zaključku Vlade iz septembra prošle godine koja obavezuje poslodavce da isplaćuje bruto plate radnicima, ponavlja se stara priča. Dug od 110 miliona za neuplaćene doprinose se iz mjeseca u mjesec povećava za dodatnih 5 miliona maraka.

Kompletna situacija o reprezentativnosti će se možda i riješiti pred Ustavnom sudom BiH. Ali dugovi koji premašuju 100 miliona maraka očigledno neće biti tako lako naplaćeni. Za to vrijeme će se oni koji se brinu za zdravlje građana u Srpskoj snalaziti kako znaju i umiju pri ovjeri sopstvene knjižice.

U Savezu sindikata nisu željeli javno da se izjašnjavaju, s porukom da je za davanje izjava nadležno ministarstvo rada. Iz ministarstva su bili jasni s porukom da ne snose odgovornost što Unija sindikata nije dobila pozitivnu odluku o reprezentativnosti.

Mirko Stanetić, direktor banjalučkog Kliničkog centra, jednog od 10 najvećih dužnika Poreskoj upravi, nije bio raspoložen za izjavu. U kratkom telefonskom razgovoru je poručio da će uvijek radije kupiti lijekove za pacijente, ali priznaje da problem doprinosa mora da se riješi.

U Uniji sindikata su najavili i pokretanje upravnog spora protiv ministarstva rada i troje članova Saveza sindikata Republike Srpske, jer im, kako kažu, nisu dali saglasnost da postanu reprezentativan sindikat.

U Odboru koji čini devet članova, njih troje iz Saveza sindikata je glasalo protiv, tvrde u Uniji sindikata. Takođe, predsjednik Željko Šukalo tvrdi da su ispunili sve uslove, jer imaju više od 5 hiljada članova od ukupno 12 hiljada zdravstvenih radnika.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

15.09.2014 17:53

VLADAVINA PRAVA I PRAVNA DRŽAVA - TOGA NEMA U "BAJINOJ BAŠTI" KOJA SE ZOVE REPUBLIKA SRPSKA I U KOJOJ CARUJE "RAD NA CRNO"... A PRAVOSUĐE JE POSEBNO "CVIJEĆE" U TOJ BAŠTI

ODGOVORITE
Name

miko

15.09.2014 18:05

ja ne znam kako mozemo biti u gubicima kada imamo prilican broj radnika koji rade kod nas u Foci puno radno vrijeme a primaju samo za cetvorocasovno vrijeme. gdje su pare ?

ODGOVORITE
Name

eko

15.09.2014 18:18

Sve goli lopov i kriminalac...tadic od oktobra nece nista ovome moci

ODGOVORITE
Name

radnik na crno u bijelom

15.09.2014 19:58

Cuj kupiti lijekova...pa ni njih nema u Univerzitetskoj bolnici. I trudnice se salju da kupe lijekove u gradu. Od Klinickog centra ostala samo klinicka smrt.Pazi Mirko ide Slavko...

ODGOVORITE
Name

Kole

15.09.2014 21:51

Treba podnijeti krivične prijave i protiv ljudi sto su upropastili apoteke "Semberija" hoće li SDS tako upravljati i Republikom Srpskom?

ODGOVORITE
Name

Roki

16.09.2014 00:13

Samo 10????? Mora da ne znaju da sakriju kao ostali!!!

ODGOVORITE
Name

p

16.09.2014 06:27

Zdravstvo bi trebalo biti bitnije od svega-džaba sve ako čovjek nema zdravlje.A Škrbić i drugovi uništiše sve.Pa pogledajte samo spot za klinički centar kao u bajci.A onima koji su bili tamo jasno je sve. Unutra prazna ljuštura, gužve u oronulim sobama, smrad svuda naokolo, čekanja i redovi, nema doktora(čekaju se po 3-4 sata na pregled ,korupcija, užas... Ovaj snsd bi narodu da proda .uda pod bubrege! Gori su od šiptara!

ODGOVORITE
Name

si

16.09.2014 06:43

A oni zive kao begovi ..ne znas gdje im je ljepse na poslu ili u kuci..od narodnih para....a narod na koljenima od bijede i jada!!!!!!

ODGOVORITE