Srpski povratnici teško žive

Ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić ocijenio je da srpski povratnici na području Bosanskog Grahova teško žive i pozvao je sve koji su u prilici da pomognu obnovu tog kraja.

Bosna i Hercegovina 14.09.2014 | 19:06
Srpski povratnici teško žive

Špirić je izjavio da srpski povratnici u ovaj kraj traže ohrabrenje, podršku i pomoć da bi ostali i opstali na tim prostorima.

On je istakao da srpski narod u Bosanskom Grahovu, Glamoču i Drvaru kroz Srpsku pravoslavnu crkvu gleda na Banjaluku, Beograd i dijasporu, a da im pogled na Livno i Sarajevo samo obezbjeđuje tugu i muku, jer im 20 godina nisu željeli pomoći.

Špirić je pozvao međunarodnu zajednicu da posjeti Bosansko Grahovo i da se uvjeri da je to najrazrušenija opština u BiH tokom posljednjeg rata.

"Oni koji su nam podijelili prostor i kroz silu bili nepravedni, nisu uspjeli da podijele crkvu i Eparhiju bihaćko-petrovačku", rekao je Špirić, koji je u Bosanskom Grahovu prisustvovao prazniku Sabora srpskih svetitelja - slavi Eparhije bihaćko-petrovačke.

Tim povodom Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Bosanskom Grahovu.

Špirić je rekao da je srpski patrijarh poslao divne poruke okupljenom narodu - da ostanu na svome, te da će oni koji se bore za istinu i pravdu biti nagrađeni od Boga.

"Pozvao je na ljubav, a ne mržnju. Pozvao je Srbe da budu Božija djeca, da budu vjerni Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da pomognu jedni drugima", istakao je Špirić.

On je rekao da je Eparhija bihaćko-petrovačka prostorno velika i da je na današnjem veličanstvenom skupu bilo dosta naroda, te napomenuo da se slava ove eparhije svake godine obilježava u drugom mjestu.

"To daje jednu novu snagu i duh obnove i povratka na te prostore. Koliko bude više Srba dignute glave u Grahovu, Drvaru i Glamoču i tim mjestima, biće stabilnija i Republika Srpska", zaključio je Špirić.

Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić.


Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Kako vas nije stid?

14.09.2014 16:27

Sad ste se sjetili Srba u Federaciji BiH, kad vam trebaju glasovi?Kako vas nije stid?

ODGOVORITE
Name

SDS u Federaciji BiH i kantonima

14.09.2014 16:34

SDS izlazi sa svojim listama u Federaciji BiH i kantonima.Znači Srbi mogu glasati za srpsku stranku u Federaciji BiH a ne kao do sada da iz nužde glasaju za Lagumdžijin bošnjački SDP, po onoj devizi "uzmi manje zlo".Sada možete glasati za SDS, pa da SDS uzme srpski klub u Domu naroda Federacije BiH, pa da se ništa više ne može odlučivati bez Srba.Ne onih Lagumdžijinih Srba, onih koji slijede Lagumdžijinu velikobošnjačku politiku, koja zloupotrebljava srpske glasove u Domu naroda Paralamenta Federacije BiH i kantonima, već prave srpske glasove, Srba iz SDS-a. Hvala!

ODGOVORITE
Name

Komunjare u prvim redovima

14.09.2014 16:40

Nije lako ni Crkvi, sve joj u prvim redovima "crvene komunjare" SNSD-a?

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

14.09.2014 17:14

Ало, људи, не могу да вјерујем властитим очима!!! Да ли је ово Бајин ђетић између двојице великодостојника СПЦ? Па шта он ту тражи? Па да ли је могуће да човјек који до подне мрзи себе а од подне све око себе, нарочито цркву, сад заједно са оним Шпирићем сједи са часним оцима српским? Земљо, отвори се - ово је истовремено трагично, комично, богохулно и антихришћански. Осим ако није (а јесте) предизборни трик. Откако га је Мадлен Олбрајт помиловала по глави пре пар година када јој је ишао љубити скуте у Вашингтон, покушава се вратити у јато које је давно отписао.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

14.09.2014 17:30

U prvom redu komunjare koji ne znaju ni Оcenas, i popovi koji se razumiju u biznis!

ODGOVORITE
Name

Srbin

14.09.2014 20:46

Ne vredi pare ili pomoc slati u bosansko grahovo,jer sve ide gradonaceniku u dzep. Dosta su para stigle u opstinu ali sve se krade i ne stize sirosmanom narodu.

ODGOVORITE