Srbac: Oluja skidala crijep sa krovova

Olujno nevreme praćeno jakim vetrom i obilnim padavinama, kišom i delimično sa sugradicom, sinoć je oko 18 časova zahvatilo deo srbačke opštine i pričinilo veliku materijalnu štetu.

Republika Srpska 13.09.2014 | 15:57
Srbac: Oluja skidala crijep sa krovova

Vetar je skinuo crep sa stotinu kuća i nekoliko školskih i ugostiteljskih objekata u Poveliću, Prijebljezima, Srpcu i Razboju, a od obilnih padavina nabujale su i sve rečice i potoci u centralnom delu ove opštine, ali se još nisu izlile iz korita.

Od ranih jutarnjih časova građani prekrivaju krovove i saniraju štetu od nevremena.
Stanovnici u priobalnim naseljima uz reku Savu od juče su u velikom strahu od novih poplava, jer je ova reka u naglom porastu.

Jutros je izmeren vodostaj Save kod Srpca od 810 centimetara, što je svega 40 centimetara manje od kote kada se uvode mere redovne odbrane od poplava.

Ova reka je već poplavila oko 500 hektara obradivih i drugih površina zemljišta, pa i one parcele koje su poljoprivrednici presejavali  zbog majskih poplava.

Najteže stanje je u Gaju, Bajincima, Selu Srpcu i Kaocima, gde je zaplavljeno i dvadesetak domaćinstava u nebranjenom delu, ali voda još nije ušla u kuće, tvrde u Štabu Civilne zaštite Srbac koji prati stanje na terenu. Voda je ponovo blokirala crkvu i seosko groblje u mesnoj zajednici Bajinci.

Sava naglo nadolazi i na području Gradiške, gde je vodostaj jutros u 8 časova bio 698 centimetara, što je samo dva centimetra manje od proglašavanja mera odbrane od poplava.

I u ovoj opštini poplavljeni su nezaštićeni delovi naselja Dolina i Orubica, a sa druge strane odbranbenog nasipa uveliko se pojavljuju podzemne vode koje plave zemljište pod kulturama i seoska dvorišta.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pile

15.09.2014 15:28

Pa ima li kraja tim poteškoćama

ODGOVORITE
Name

buba

15.09.2014 17:39

Zalosno

ODGOVORITE
Name

buba

15.09.2014 17:58

pile moje izgleda da nema kraja ovim poteskocama

ODGOVORITE