Србац: Олуја скидала цријеп са кровова

Олујно невреме праћено јаким ветром и обилним падавинама, кишом и делимично са суградицом, синоћ је око 18 часова захватило део србачке општине и причинило велику материјалну штету.

Република Српска 13.09.2014 | 15:57
Србац: Олуја скидала цријеп са кровова

Ветар је скинуо цреп са стотину кућа и неколико школских и угоститељских објеката у Повелићу, Пријебљезима, Српцу и Разбоју, а од обилних падавина набујале су и све речице и потоци у централном делу ове општине, али се још нису излиле из корита.

Од раних јутарњих часова грађани прекривају кровове и санирају штету од невремена.
Становници у приобалним насељима уз реку Саву од јуче су у великом страху од нових поплава, јер је ова река у наглом порасту.

Јутрос је измерен водостај Саве код Српца од 810 центиметара, што је свега 40 центиметара мање од коте када се уводе мере редовне одбране од поплава.

Ова река је већ поплавила око 500 хектара обрадивих и других површина земљишта, па и оне парцеле које су пољопривредници пресејавали  због мајских поплава.

Најтеже стање је у Гају, Бајинцима, Селу Српцу и Каоцима, где је заплављено и двадесетак домаћинстава у небрањеном делу, али вода још није ушла у куће, тврде у Штабу Цивилне заштите Србац који прати стање на терену. Вода је поново блокирала цркву и сеоско гробље у месној заједници Бајинци.

Сава нагло надолази и на подручју Градишке, где је водостај јутрос у 8 часова био 698 центиметара, што је само два центиметра мање од проглашавања мера одбране од поплава.

И у овој општини поплављени су незаштићени делови насеља Долина и Орубица, а са друге стране одбранбеног насипа увелико се појављују подземне воде које плаве земљиште под културама и сеоска дворишта.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

пиле

15.09.2014 15:28

Па има ли краја тим потешкоћама

ОДГОВОРИТЕ
Name

буба

15.09.2014 17:39

Залосно

ОДГОВОРИТЕ
Name

буба

15.09.2014 17:58

пиле моје изгледа да нема краја овим потескоцама

ОДГОВОРИТЕ