Gornja Maoča bez mobilnog signala

Gornja Maoča je selo u BiH, u Brčko distriktu, tek 30-ak kilometara udaljeno od hrvatske granice. Poznato je po tome što ga naseljavaju vehabije.

Bosna i Hercegovina 12.09.2014 | 07:58
Gornja Maoča bez mobilnog signala

Tu živi 20-ak porodica koje su u potpunosti odsječene od ostatka svijeta.

Na samom ulazu u selo danonoćno se nalazi patrola koja legitimiše stanovnike, a neobjašnjiv detalj je vezan uz mobilne telefone - nakon što jednom uđete u ovo devastirano selo, signal sasvim nestaje, piše Dnevnik.

U Gornju Maoču novinari rijetko ulaze, a pred kamerama emisije "Provjereno" vehabije su pristale da razgovaraju o svojoj zajednici, koja je najčešće opisana kao radikalna ekstremistička grupa spremna i na terorističke napade.

Među njima je i Fikret Zukić, koji je prošle sedmice uhapšen u policijskoj akciji "Damask". Njegovi sinovi se trenutno nalaze u Siriji gdje se bore na strani ISIL-a.

"Ako koji od sinova pogine u džihadu, on neće biti pitan za grijehe. Tako je Alah naložio, da će u dženet ući bez ikakvih pitanja. Znači, ako bi mu se šta dogodilo, bilo bi to u Alahovom prisustvu. Ako pogine, neću se žalostiti jer mi vjerujemo da je Alah njemu odredio gdje će on poginuti", rekao je Zukić reporteru "Provjerenog" Domagoju Mikiću.

Među vehabijama koji su pristali razgovarati je i Jasmin Mustajbašić, koji je uhapšen nakon pucnjave na američku ambasadu pod optužbom da je saradnik Mevludina Jašarevića. Ovaj diplomirani kriminalista i pravnik je prije 6 godina napustio "spoljnji" svijet i doselio u Gornju Maoču.

"Ja sam zbog ovog što jesam ostavio sve - i kuću i stan i karijeru - da bih bio musliman", rekao je novinaru "Provjerenog", a odmah zatim i odgovorio na sljedeće pitanje - misli li da se to isplatilo.

"To se svakako isplati. Ovo što sam uradio je pun pogodak; sto posto, jer ja uspijem biti sretan. Želim da čitav svijet čine muslimani, da sretnu Alaha kao muslimani. Želim da čitav svijet bude islamski jer je to dobro za čitav svijet", rekao je on.

Izvor: Dnevnik.hr

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ja

12.09.2014 06:02

Sve Ok da je tebi dobro, bas mi je drago zbog tebe! Ali drzi to za sebe... Sta TI znas sta je dobro za ostali svijet!?

ODGOVORITE
Name

Kingston

12.09.2014 06:45

Ovo je ne vidjena glupost, zna se zasto su ti likovi tu, namecu zakone neke druge drzave i odakle njima pravo da nauruzani kontrolisu gradjane. Za to je sve kriva vlast, sve treba pohapsiti i rasturiti taj kamp, pa kasnije ako hoce da zive u miru niko im ne brani al ovo,ovo je strasno!!!

ODGOVORITE
Name

Kingston

12.09.2014 06:55

Ja sam zbog ovog što jesam ostavio sve - i kuću i stan i karijeru - da bih bio musliman. Znaci da bi bio musliman treba da se odreknes svega materijalnog i nematerijalnog. BH muslimani onda nisu muslimani???

ODGOVORITE
Name

Strašno

12.09.2014 07:19

Strašno je ovo šta ovaj pametnjaković ovdje prosipa priču o Islamskoj vjeri. Šta bi onda Bošnjaci trebali da urade, napuste posao što ga i ovako slabo ima, pa da prose. Ali njemu je lako pričati, njihova zajednica dobija novac u izobilju za tu promociju takve vjere i uzgoja, pa mu i nije problem da napusti karijeru.

ODGOVORITE
Name

rodjo

13.09.2014 09:09

Oni su drzava u drzavi. Njima Sipa ne smije nista. Zakon vazi samo za BIJEDU I SIROTINJU.

ODGOVORITE