SP: Ameri dobili Srbiju!

Najbolji odbojkaši Srbije u drugoj rundi drugog kruga takmičenja na Svetskom prvenstvu prerpeli poraz od Sjedinjenin Američkih Država nakon preokreta - 3:1 (23:25, 31:29, 25:17, 25:21).

Ostali sportovi 11.09.2014 | 19:15
SP: Ameri dobili Srbiju!

Najbolji odbojkaši Srbije pretrpeli su poraz u drugom kolu druge faze Svetskog prvenstva u Lođu. Bolji od njih bili su reprezentativci Sjedninjenin Američkih Država, koji su slavili posle preokreta - 3:1, po setovima 23:25, 31:29, 25:17, 25:21.

Aktuelni osvajači Svetske lige i trostruki svetski šampioni zadali su Srbiji drugi poraz u Poljskoj, nakon što su su izgubili prvi meč na šampionatu od domaćina a zatim vezali pet pobeda. Statistika kaže i da je selekciji SAD to bio drugi trijumf na SP nad našom selekcijom. Bili su bolji 1956, Srbija se revanširala tek 2002, a sada je opet teren napustila pognute glave.

Srbija je dobila prvi set rezultatom 25:23 posle rovovske borbe. Znali su naši momci da ih očekuje izuzetno težak rival, koji je od starta to i pokazao. U neizvesnoj bici, koja je trajala gotovo pola sata, srpski odbojkaši nisu uspeli da naprave osetniju razliku sve do finiša seta. Onda su sa četiri vezana poena stigli do prve set lopte, a nakon što su Amerikanci spasili jednu, Nikola Nikić osvojio je ključni poen za naš tim i doneo vođstvo u setovima.

II SET

I u nastavku je viđenja egal borba, pa su Amerikanci rešili set u svoju koriost na razliku - 31:29. Koliko je bilo neizvesno dovoljno govori podatak da su odbojkaši SAD iskoristili tek 11. set loptu.

Oni su u finišu seta, pre svega zahvaljujući raspoloženom i preciznom Dejvidu Smitu stigli do prevage i četiri set lopte (24:20), ali su Nikola Nikić sa tri vezana poena u nizu, a zatim i Aleksandar Atanasijević vratili Srbiju "u igru". Nadmudrivanje je dugo trajalo (uključujući i to da je Pol Lotman slagao da mu je Atanasijević gotovo polomio mali prst u bloku pre nego što je lopta otišla u aut u želji da njegov tim dobije odlučujući poen u setu), Srbija je spasila još šest poena, ali je onda Smit, koji je i doneo sjajnu seriju Amerikancima završio sa uspehom kompletan posao i doneo izjednačenje u setovima - 1:1.

III SET

Amerikanci su stigli do vođstva, pošto su dobili treći set rezultatom 25:17. Ključnu prednost ostvarili su sredinom seta, kada su iskoristili loš prijem Srbije i poveli sa 12:8. Ubrzo su povisili razliku (15:9), a timu, koji važi za jednog od favorita za osvajanje titule u Poljskoj, nakon toga nije bilo teško da održi pa čak i poveća prednost. Igor Kolaković pokušao je čestim izmenama da trgne svoj tim, ali ti pokušaji nisu urodili plodom, pa je selekcija SAD dobila najubedljiviji set na meču.

IV SET

Četvrti set selekcija SAD počela je dobro i dugo kontrolisala rezultat. Uporni Srbi uspeli su da sustignu prednost, koja je iznosila čak i pet poena (14:9), izjednačili su na 17:17, a zatim su načinili dve servis greške u nizu koje su ih skupo koštale. Rival, na drugoj strani, nije grešio, iskoristio je svoju šansu, opet došao do prednosti i iskusno okončao set (25:21) i meč u svoju korist.

Izabranici selektora Igora Kolakovića slavili su ove sezone u Svetskoj ligi u Novom Sadu protiv Amerikanaca, ali su onda poraženi od istog rivala u odlučujućem meču za plasman na Fajnal siks.

Plasman u treći deo takmičenja SP obezbediće po tri najbolje plasirane selekcije iz obe grupe, koje će opet formirati dve grupe. Odatle će po dve prvoplasirane ekipe ići u polufinale, dok će se trećeplasirane boriti za peto mesto.

Srbija će posle slobodnog dana na takmičenju, naredni duel odigrati u subotu, opet od 16.30 časova, a protivnik će biti Francuska.

Komentari / 0

Ostavite komentar