Pilić kaže: Nije kraj 'velike četvorke'

Prvi put posle devet godina neko od njih ne igra finale i odmah se pojave neki stručnjaci koji tvrde da je gotovo, kaže legendarni Nikola Pilić.

Tenis 09.09.2014 | 19:00
Pilić kaže: Nije kraj 'velike četvorke'

Apsolutno nije bilo nijedne osobe na svetu koja je očekivala da će se za pehar Ju-Es opena boriti Kei Nišikori i Marin Čilić, a ne Novak Đoković i Rodžer Federer. Izuzetak nije ni legendarni stručnjak Nikola Pilić. Čim se to dogodilo, odmah su neki stručnjaci počeli da dovode u pitanje budućnost „velike četvorke”.

- Prvi put posle devet godina se dogodi da Novak, Rafa, Rodžer ili Endi ne igraju u finalu gren slema i odma kreću razne priče od takozvanih stručnjaka. Naravno da nije kraj „velike četvorke”. Biće oni bar još dve-tri godine u vrhu. Pa niko nije očekivao da će Nemačka da pobedi Brazil sa 7:1. Ustvari, moram da se ispravim, bio je jedan koji je to odigrao na kladionici i dobio velike pare, ali je taj verovatno malo lud - uz osmeh kaže Pilić na početku razgovora za „Sport”.

Veruje nekadašnji savetnik našeg Dejvis kup tima da će sve da bude u redu naredne sezone.

- Siguran sam da će Nadal da se oporavi, Marej ima probleme sa kondicijom i na tome mora da radi, a Federer je stigao do polufinala u Njujorku što dovoljno govori, a Đoković je prvi na svetu.

Mnogo se govori o tome da je došlo vreme za smenu generacija.

- Normalno je da do toga dođe, ali se to ne dešava sada. Pa nisu Čilić i Nišikori mladi. Uskoro će da napune 26, odnosno 25 godina i dugo se bave ovim sportom. Tu su možda Dimitrov, Raonić, a moram da spomenem i Del Potra koji nije među mlađima. Mada moram da priznam da sam malo razočaran kretanjem visokog Kanađanina, ali videćemo.

Bilo kako bilo, pobeda Đokovića se nije dovodila u pitanje, ali se to ipak dogodilo.

- U tim važnim mečevima je Novak uvek pronalazio hladnu glavu i imao je tu njegovu šestu brzinu koja protiv Nišikorija nije postojala. I pored svega toga je imao šanse u trećem setu, ali je pravio greške koje mu nisu svojstvene. Nije Japanac igrao toliko dobro koliko je Nole grešio. Da je Đoković osvojio turnir pobegao bi svima na rang-listi za oko 5.000 bodova i mogao bi mirno da čeka Božić. Šta da se radi, takav je sport i nema garancija - zaključio je Nikola Pilić.

Prokomentarisao je Nikola Pilić odluku Đokovića da ne igra u Indiji, kao i šanse našeg nacionalnog tima.
- To je očekivana odluka. Mnogo je da iz Njujorka i svih mečeva tamo putuje u Indiju. Što se šansi tiče, Srbija može da pobedi. I treba da igraju ovi mlađi momci, Lajović i Krajinović. To je na neki način drugi tim, bez Novaka, Janka i Viktora koji mora da se dokaže - poručuje Pilić.

Dobro poznaje Nikola Pilić obojicu - Novaka Đokovića i Borisa Bekera.
- Pričao sam sa Bekerom na Novakovoj svadbi. Rekao mi je da je došao sa ciljem da vrati Noleta na tron i da osvoje Vimbldon. U tome su uspeli i tada je Boris mogao da ode, ali nije. Svi su ga napadali bez razloga, kaže da mu je zadovoljstvo da radi sa Đokovićem i zaista nema potrebe da se traži dlaka u jajetu - jasan je Nikola Pilić.

Približava se porođaj Novakove supruge Jelene, a postoje spekulacije da bi mogao da propusti neki od turnira u tom periodu (najverovatnije masters u Parizu).
- Normalno je da je porodica prioritet. Naravno da treba da uzme pauzu, ne možete da mu zamerite, ali ne sme da uzme preveliki odmor. Možda nekih desetak dana kako bi bio uz suprugu. Ukoliko bude duže, može da izgubi tu jednu brzinu koja mu je nedostajala protiv Nišikorija - kaže Pilić.

Komentari / 0

Ostavite komentar