Žrtve srpske nacionalnosti

Tokom provođenja ekshumacije, kojom je koordiniralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, na lokalitetu između mjesnih grobalja u opštini Brod, pronađeni su posmrtni ostaci više lica srpske nacionalnosti. 

Bosna i Hercegovina 09.09.2014 | 11:45
Žrtve srpske nacionalnosti

Pronađeno je jedno kompletno tijelo i više fragmenata posmrtnih ostataka, pa će naknadnim analizama biti utvrđen tačan broj žrtava, ali je izvjesno da se na spomenutoj lokaciji nalaze posmrtni ostaci nekoliko lica. 

Prema dosad prikupljenim informacijama, riječ je o žrtvama srpske nacionalnosti koje su smrtno stradale u proljeće 1992. godine na području Broda.

Nakon izvršene ekshumacije i uzimanja DNK uzoraka, u Banja Luci će se izvršiti utvrđivanje identiteta žrtava putem DNK analize. 

Nakon što se utvrdi identitet žrtava, biće moguće povezati pronađene žrtve s nekim od predmeta ratnih zločina na kojima radi Tužilaštvo BiH. 

Ekshumacijom je rukovodilo i koordiniralo Tužilaštvo BiH, na mjestu događaja nalazila se stručna suradnica Tužilaštva BiH, a u procesu su učestvovali predstavnici Instituta za nestala lica BiH, Međunarodne komisije za traženje nestalih, sudski vještak-patolog, kao i pripadnici MUP-a RS, koji su obezbjeđivali lokaciju.

Tužilaštvo BiH, zajedno sa svim institucijama koje su uključene u proces traženja nestalih, nastavlja intenzivne aktivnosti u procesima pronalaska, ekshumacije i identifikacije nestalih osoba u svim krajevima BiH, saopštili su iz Tužilaštva BiH. 

Komentari / 0

Ostavite komentar