Evropa odustala od novih sankcija Rusiji

Vlade EU odgodile su uvođenje novog paketa sankcija Rusiji zbog krize u Ukrajini, jer neke od njih žele da razgovaraju i o načinu suspenzije ranije određenih mjera ukoliko bude održan prekid vatre u Ukrajini, izjavili su evropski izvori.

Svijet 08.09.2014 | 20:34
Evropa odustala od novih sankcija Rusiji

Predstavnici članica EU sastali su se u Briselu da bi odlučili da li bi sankcije, o kojima je postignut dogovor krajem prošle sedmice, uopšte trebalo da budu provedene.

Na samitu je trebalo da bude odlučeno da li će sankcije prvo biti provedene, a potom suspendovane ukoliko se održi prekid vatre.

Prema riječima diplomata, diskusije su bile, uglavnom proceduralne, ali su brojne zemlje bile protiv daljeg kažnjavanja Rusije da bi time izbjegli eventualne recipročne mjere Moskve.

"Krajem prošle sedmice, članice EU saglasile su se o sadržaju paketa sankcija. Danas su se vratili diskusiji o načinu njihovog provođenja", rekao je jedan od diplomata EU.

Pojedine članice EU izrazile su želju za diskusijim da li bi nove sankcije trebalo da budu zamrznute zbog prekida vatre u Ukrajini ili, ukoliko bi bile provedene, kako ih suspendovati i kada.

Prekid vatre stupio je na snagu krajem prošle sedmice. To je dio plana za okončanje petomjesečnog sukoba u kojima je, prema podacima UN, poginulo više od 3.000 ljudi.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

zima

08.09.2014 18:59

Stigla zima, a plina nema. Evropa je u gubitku stotine milijardi evra sem Amerike tu niko ništa ne dobija. Shvatili su da reciprocitet izvoza koji nemaju i uvoza gasa koga Rusi mogu zabraniti a Evropa mora uvesti nema svrha dalje podrzavati propalu američku ideju na račun naivne Evrope.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

09.09.2014 08:43

Izgleda da su se u Briselu polili hladnom vodom po glavi zbog gluposti koje prave zbog amera. Sigurno je da Rusi osjećaju posljedice sankcija ali ni blizu kao EU jer su našli nova tržišta. Ako bi EU uveli zabranu zone leta i zavrnuli gas to bi bio krah njihove privrede a zna se šta dalje slijedi. Nezaposlenost, smanjene plate, niži standard... i nemiri normalnih građana. Rusija nije nikada ulovljavala EU da gledaju "svoja posla" a itekako može.

ODGOVORITE