Nema kraja nepotizmu

Elektroprenos BiH, Centar za istraživanje ratnih zločina pa Zavod za zapošljavanje Republike Srpske – optužbe za nepotizam se ređaju.

 

Republika Srpska 07.09.2014 | 16:33
Nema kraja nepotizmu

Našoj televiziji se, između ostalih obratio Žarko Lugonja koji tvrdi da je odbijen mimo zakona na konkursu za posao u Centru zaistraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih civila.

Nije ni slutio odbijenicu, jer kako kaže, nadao se da je kao dijete nestalog odlikovanog borca zaslužio da u ovakvoj instituciji bude barem vozač, za šta je, između ostalog i konkurisao. Lugonja sumnja na namještanje pri primanju radnika, o čemu su opozicionari posljednjih mjeseci i govorili. Tvrdi da je na najveću nepravdu naišao u Republičkoj organizaciji za poginule i zarobljene borce i nestale civile, kod predsjednika Nedeljka Mitrovića.

Nedeljko Mitrović nije bio raspoložen za bilo kakav komentar pred našom kamerom. U kratkom telefonskom razgovoru je poručio da nikada nije sreo Žarka Lugonju, a prema podacima kojima on raspolaže, Lugonja radi u Centru za istraživanje ratnih zločina. Žarko Lugonja ne demantuje ovu činjenicu, a posao arhivara je dobio nakon silnih žalbi na konkurs. Ali to nije ono zašta se bori, poručuje Lugonja.

Milorad Kojić, direktor Centra potvrđuje za BN kompletnu zavrzlamu koja je nastala oko ovog slučaja.

Kroz slične muke prolazi i Velibor Šepur iz Bratunca. Prijavio se za radno mjesto savjetodavca u filijalu Zavoda za zapošljavanje u Bratuncu, i to kao diplomirani turizmolog. Odbijen je, iako je dijete palog borca, a za našu televiziju tvrdi da je sve urađeno mimo zakonskih procedura.

Šepur tvrdi da je Nemanja Zekić već radio na tom mjestu za vrijeme provođenja konkursne procedure. Iz Zavoda za zapošljavanje su nam u pismenom poručili da je oglas za posao objavljen u Glasu Srpske 23. i 24. Novembra, te da je Zekić imao najviše bodova na testiranju.

Iz Zavoda demantuju da Nemanja Zekić već radi na mjestu savjetodavca, jer kako tvrde, u toku je žalbeni postupak.

Žalbe je uložio upravo Velibor Šepur, ali za sada od njih očigledno nema puno vajde. Šepur je odlučio da pravdu potraži na sudu. Najavljuje krivičnu prijavu protiv svih odgovornih i zaposlenih u Zavodu za zapošljavanje.

Narodni poslanik, Slavica Jovanović, i član poslaničkog kluba SNSD–a očigledno nije bila raspoložena za komentar. Nakon što smo joj u kratkom telefonskom razgovoru objasnili o čemu se radi spustila je slušalicu, a nakon toga, slučajno ili ne, bila je nedostupna na telefon.

BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

Inženjer

07.09.2014 11:34

To što ovi momci navode, sitnica je u odnosu na ono što sam ja doživio u državnom preduzeću koje je pod direktnom upravom jednog od ministarstava vlade Republike Srpske. Sa ovakvom policijom, tužilaštvom i sudstvom, ne vrijedi gubiti vrijeme i blamirati se prijavljujući tu vrstu zakonom nedozvoljenog ponašanja, tražiti odštetu ili tako nešto. U državnim preduzećima u Republici Srpskoj, takva je korupcija da je onima koji u njima nisu nikad bili zaposleni, jednostavno nezamisliva. Sva državna preduzeća moraju krenuti iz početka. Svi napolje iz tih preduzeća, pa konkursom odabrati najbolje koji će u njima da rade a ne da se bave podvaljivanjima, otimačinom, kriminalom itd..

ODGOVORITE
Name

Milutin

07.09.2014 13:36

Nisu naveli u prilogu, Lugonja je iz porodice s tri poginula clana, u ratu mu je poginuo otac, rodjeni stric i djed. Ovo je tuzno sta se dogadja.

ODGOVORITE
Name

mixon

07.09.2014 14:44

Pa dobio je posao Sta hoce Vjerovatno zavrsio neki privatni fakultet pa bi sad bio direktor. Do 70te godine ce govoriti kako je dijete poginulog borca. Pa on je covjek izrastao. Koliko ima djece kojima otac nije poginuo,a biliu ratu svo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Danijel

07.09.2014 14:48

Ovo nije prvi slucaj da se ovako postupa i da prioritet imaju iskljucivo clanovi SNSD sramota!

ODGOVORITE
Name

MUP

07.09.2014 14:50

A tek poslednji konkurs MUP-a... istražite malo, bio bi to interesantan prilog...

ODGOVORITE
Name

pop

07.09.2014 14:52

Preko sto ljudi se prima u granicnu policiju. Leglo korupcije i kriminala. Naravno clanska karta snsd a je uslov. Pronjuskaj Vaskovicu Svasta ima..

ODGOVORITE
Name

Pravnik

07.09.2014 15:10

Isto tako treba navesti i da Nemanja nije "NAVODNO" sin poginulog borca.Zna se dobro ko je bio njegov otac i za sta je dao zivot i nema potrebe to ponavljati i sramota je da i on ne radi,a ima zenu koja ne radi i malo dete.

ODGOVORITE
Name

miloš

07.09.2014 15:56

A tek u Ministarstvu porodice omladine i sporta. Nada Tešanović je prvo primila sekretaricu na određeno iako su tu zaposlene dvije sekretarice a onda je tu svoju ljubimicu vodila u Beč, more ,Jahorinu sve o državnom trošku i prije tri mjeseca raspiše konkurs i primi dotičnu u stalni radni odnos. Sina iz zagrebače banke prebaci u Agenciju za bankarsto"sigurnije jasle a ništa ne mora raditi" . Kćerku zaposli u drugu agenciju. Neko bira koji će posao raditi a neko nema sreću da mu je mama potpredsjednica Vlade. I sve po zakonu. Prvo donesu lopovski zakon a onda toboże sve je po zakonu. Pomoćnik Raca u ministarstvu , žena u agenciji' pomoćnica Malešević, brat u opštini. Pa stvarno dokle više!

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

07.09.2014 17:35

O Elektrodistribuciji da i ne govorimo. Tamo mladi SNSD-ovci sjede po hodnicima jer ih ima 5 puta vise nego sto treba.

ODGOVORITE
Name

snsd čaršija

07.09.2014 18:13

Slavica Jovanović, poslanik koja predstavlja samo sebe i svog muža, inače vedri i oblači po Bratuncu i okolini. Zapošljava kako koga hoće i gdje hoće, ucjenjuje... Muž je sa kupljenom diplomom VŠS bio na visokim pozicijama gdje se veoma lako moglo uvrnuti. SNSD-ov autobus (plaćen narodnim parama) je iz Bratunca besplatno vozio glasače Slavice Jovanović na Guču, a tamo su imali besplatno pečenje i piva do mile volje, sve opet na teret građana koji su slijepi.

ODGOVORITE
Name

drvosječa

07.09.2014 18:19

E moj Velibore, tako sam i ja prošao sa Slavicom Jovanović, kada sam predao papire za posao u Pošti u Bratuncu. Sve je već bilo odlučeno, a mene samo lagali. U mojoj porodici niko ne radi, imam troje djece, majku i strica izdržavam. Završio visoku školu, koja mi više nizašto ne treba. Radim sa sjekačima šume po odsječenom kubiku. A na posao poštara u Bratuncu prime momka koji nije ni oženjen, majka prima platu iz Doma zdravlja u Bratuncu, sestra u MUP-u, otac automehaničar - privatnik... Svi zaposleni...socijalno-ugroženi...Malo im je Slavice...daj im još, a čuo sam da su od sile i bijesa usvojili dijete, ili se varam. Pozdrav za RTV BN pa ispitajte i ovaj slučaj

ODGOVORITE
Name

kokuzna vremena

07.09.2014 18:23

Posjetite malo dom zdravlja Bratunac da vidite tamo šta se dešava. Direktorica - kandidat na predstojećim izborima, prima radnike bez konkursa po stranačkoj podobnosti i rodbinskoj vezi samo da bi se na bilo koji način dočepala vlasti.

ODGOVORITE
Name

prevareni

07.09.2014 22:41

slavica jovanovic je zaposlila i muza.to sto rade ti lokalni snsd je sramota.pa zaposlila je zenu odbornika u geodetsku upravu a tog odbornika postavila za direktora el distribucije. malo im je. neka samo oni se bogate,.

ODGOVORITE
Name

srbo

07.09.2014 22:56

dodjite vi iz televizije da napravite prilog o lokalnom snsd i vladavini slavice jovanovic.da vidite ko je dobio posao u poreskoj upravi,ko u el disribucij vec dva direktora je postvila ona vodi kadrovsku politiku bratunacke el distribucije ona zaposljava u postu ona mjenj upravnika poste ona mjenja direktore skola ona mjenja u geodetskoj upravi ona zaposljava zenu odbornika u geodetskoj upravi ona postavlja nazorne odbore.dojite da snimite tugu od lkalnog bratunackog snsd.a proziva postene ljude iz lokalnog sds.

ODGOVORITE
Name

Pravda

08.09.2014 06:48

Nemanja Zekić ne radi na Birou u Bratuncu, a ako će neko iskreno Slavica Jovanović nikada nije urgirala za njegov prijem, jer Nemanja je dijkete poginulog borca Gorana Zekića poslanika u NS 1992. godine. Ne znači da je on po tome bitniji od drugih poginulih boraca ali je dovoljna činjenica da je poginuo. A sa druge strane ima nas koji nismo porodice poginulih, ali radimo i sad bi po logici većine porodica poginulih trebali da malo odemo na biro da bi oni radili, jer oni Bože moj imaju u svemu prednost. I moja otac je dao zdravlje po rovovima, žrtovovao svoju porodicu i njen mir 4 godine, da bi njegova djeca morala da plaćaju kartu do škole, knjige, studentski dom....a on od države dobija 70 KM mjesečno umjesto hvala. E pa ja radim i hoću da radim, a nisam iz porodice poginulog borca. Pa dokle oni do penzije, pa kad im i penzije određujete molimo Vas vodite računa da li su porodice poginulih boraca jer će i tad pisati nekome. Slavica Jovanović zaslužuje svo poštovanje!!!!! Direktno iz Bratunca Vam kažem ovi navodi nisu istiniti!

ODGOVORITE
Name

Setac

08.09.2014 15:26

Doktorica Slavica Jovanovic je postena i cestita zena uvjek je pomagala svima a prvenstveno djeci poginulih boraca. Bolje ispitajte koga zaposaljava NEDJO MLADJENOVIC nacelnik Opstine Bratunac.

ODGOVORITE
Name

goks

08.09.2014 21:05

pa nedjo nacelnik je cestit i posten covjek koji vodi opstinu odgovorno i casno za razliku od vas

ODGOVORITE
Name

los kokos

09.09.2014 04:29

Pogledajte ove dislajkove pored komentara. Sto posto od onih koji su na takav nacin tamo dosli do svojih ( ne )radnih mjesta.

ODGOVORITE
Name

Tamo Daleko Breee

09.09.2014 09:08

Moju ženu su odbili na konkursu izgovorom da žele da prime domarevu ženu... na sledeći konkurs ne treba ni da idemo, jer domar ima i djecu...

ODGOVORITE
Name

evo i mene

09.09.2014 09:21

Nemanja Zakić ,koliko ja znam, je radio u centru za socijalni rad u Srebrenici, tu je upao zahvaljujući tome što je predsjednik omladine Snsd-a u Srebrenici. E ovo za Bratunac i zavod za zapošljavanje ne znam ništa.

ODGOVORITE
Name

raso87

09.09.2014 09:47

Opšte je poznato to da ako nisi član SNSD--a i nemaš po vrh toga nekoga u toj lopovskoj strukturi dzaba ti hiljade fakulteta i ostalih referenci !!! NAŽALOST

ODGOVORITE
Name

sretko

09.09.2014 12:46

A dođite da vidite šta radi SDS u Foči,napunili su Izvor i Komunalac svojim članovima kao što je SNSD napunio KPZ i Bolnicu,PDP Dom zdravlja a NDP je svojevremeno punio opštinu kadrovima NSPa. PRST NA ČELO NARODE ,SVI ONI ČEKAJU NA RED.

ODGOVORITE
Name

Ana

09.09.2014 16:39

Poštovana gospodo, porodice poginulih boraca su balast ove države. Djeca poginulih boraca nisu nikome bitna. Njima samo trebaju u predizbornoj kampanji. Uzmite Zakon o državnim službenicima i pročitajte i vidjećete da je sve podređeno onima na vlasti. Taj zakon nema nikakve kriterijume pri izboru službenika. Ne boduje se pripadnost po osnovu statusa porodice poginulog borca, nije bitno da li je neko na birou ili ne, da li je zaposlen ili ne zaposlen, itd. Ljudi su napravili zakon da mogu zapošljevati samo svoju rodbinu i podobne članove stranke. Po tom zakonu sve je zakonito što god urade na razgovoru za posao. Mladost će nam otići iz Srpske zahvaljujući ovima na vlasti. Mladi nemaju nikakvu perspektivu u Republici Srpskoj, jer vladajući moraju zaposliti svoju djecu...

ODGOVORITE
Name

TeškaVremena

10.09.2014 14:46

Kao prvo da kazem da je Goran Zekic, Nemanjin otac, poginuo prilikom pokusaja da opljacka pare iz Srebrenice. Kupio je mlade dobrovoljce iz Srbije i njih slao da oslobadjaju Srebrenicu kako bi on pokupio pare. Zna se da je i on civilna žrtva rata! Nemanja je kupio diplomu i radio je u Srebrenici, cak je imao i registrovanu radnju na sebi, sto se moze provjeriti u opštini Bratunac. Kako može neko biti lošeg materijalnog stanja a da ima 100 000KM vrijednosti u nekretninama? Nemanja vozi auto "Skoda Oktavia" vrijednosti od 15000KM-20000KM. Slavica Jovanović je gnjida od žene, da je valjala narasla bi bar još 10cm!

ODGOVORITE
Name

Papir pokazuje sve

12.09.2014 14:15

Porodica Zekic trenutno ima, vozni park vrednosti 40 000 km, lokal 80 m2, vrednosti 80 000 maraka. Tri kuce u Bratuncu, svaka vredi min 50 000 KM, stan u Ljuboviji vrednosti 35 000 km, stan u Srebrenici koji je nedavno prodat vredonosti 40 000 KM, STAN U Bratuncu vrednosti 50 000 KM. Internet caffe vrednosti 20 000 km. Ovo je CRNO NA BELO na porodici Zekic. Svaka cast za Sepura, i sve slicne njemu. Da postoji vise mladih momaka slicnih njemu u Repubici Srpskoj stanje bi drasticno bolje bilo. Nadam se da ce ovaj momak brzo naci posao.

ODGOVORITE