Srbac: Blokirano 20 kuća i potopljeno 200 hektara kukuruza

Nakon petodnevnih obilnih padavina došlo je do izlijevanja rijeka Vrbas i Sava u opštini Srbac, koje su u priobalnim, nezaštićenim naseljima Kukulja, Lilića, Razboja, Glamočana i Bajinaca blokirale oko 30 domaćinstava i poplavile više od 2000 hektara pod kukuruzom i ostalih poljoprivrednim kulturama. U Bajincima je potobljena seoska crkva i groblje.

Republika Srpska 05.09.2014 | 16:28
Srbac: Blokirano 20 kuća i potopljeno 200 hektara kukuruza

Vodostaj Save na mernom mestu kod Srpca jutros u 9 časova iznosio je 785 centimetara, i veći je za čak 103 centimetra u odnosu na prethodno merenje, ali nedostaje 75 centimetara da bi se proglasile mere redovne odbrane od poplava. Ove reke i dalje su u porastu.

Načelnik Štavba Civilne zaštite u Srpcu, Borivoje Vrsajković, kaže da do sada voda nije prodrla ni u jednu kuću, a raduje informacija da se Vrbas smiruje i opaeda u tgornjem toku, što uleva nadu da neće biiti popolava širih razmera, kao što su bile u maju, kada je na stambenim objektima, komunalnoj infrastrukturi i poljoprivrednim usevima u ovoj opštini pričinjena šteta od 10 miliona maraka.

Saznajemo da opada i vodostaj riječice Povelič koja je u jutarnjim časovima prijetila da se izliuje u delovima istoimenom selu, a povlače se i ostali vodotoci koji su narasli usled oborinskih voda u unutrašnjosti opštine.
 
Izvor: Radio Srbac

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

niko

05.09.2014 15:38

Plavi plavi al nećeš dokle hoćeš.Gdje su pare od poreze za vode i ove godine ih plati prokleta sudbino poreska

ODGOVORITE
Name

s

05.09.2014 19:06

lopovi

ODGOVORITE