Lik sa novčanice na brašnu

Novčanica sa likom lepe seljanke 29. novembra 1975. vredela je 1.000 dinara ili 55 dolara - odnosno 120 maraka. Danas je taj isti lik na pakovanju brašna koje se kupuje za oko 90 dinara.

Srbija 05.09.2014 | 08:54
Lik sa novčanice na brašnu

Ružica Milenković kaže da je bila sa rođakom kada je kupila brašno i prvi put ugledala svoj lik na njemu. "Vidi Ružice ovo je tvoj lik", rekla je tada njena rođaka.

Lik joj nije toliko zasmetao, koliko to što nigde nema potpisa njenog muža, slavnog grafičara Andrije Milenkovića.

"Ovaj postupak pokazuje da su autorska prava potpuno nezaštićena, jer svako može da koristi svačije delo da ne navede ni odakle je ni ko je autor tog dela", smatra Ružica.

Onaj ko se bavi proizvodnjom brašna, nije znao ni ko je autor, ni lik, ni da li i dan danas živi. Saglasnost od Narodne banke kojoj novčanica i pripada nije tražio.

"Ja kao pravnik sam sagledao sve propise, postoji odluka NBS gde su propisani uslovi po kojima se motivi mogu koristiti ako su ispunjeni uslovi vezani za proporcije boju, mogu se koristiti bez odobrenja", tvrdi Velimir Maksić, proizvođač brašna "Radmila Maksić".

Odgovor iz Narodne banke glasi da ako su poštovani propisi iz Odluke proizvođač i ne mora da traži saglasnost.

Pomenuto preduzeće nije tražilo dozvolu od Narodne banke Srbije, Sektora za poslove s gotovinom, da može koristiti reprodukciju bilo koje novčanice, odnosno njenog dela.

Reprodukcije novčanica koje su do sada korišćene u marketinške svrhe, prema saznanjima NBS, nisu bile u suprotnosti sa pomenutom odlukom.

Narodna banka Srbije može, na zahtev zainteresovanih lica, dati saglasnost za reprodukovanje novčanice ili kovanog novca i kada ta reprodukcija ne ispunjava gore navedene uslove - ako proceni da takva reprodukcija neće izazvati pogrešno uverenje da je reč o novčanici, odnosno kovanom novcu koje je izdala Narodna banka Srbije.

Ako Narodna banka ne zaštiti svoju novčanicu, Ružica će pravdu moći da traži samo pred sudom.

"Na raspolaganju ima čitav niz, kataloga tih prava i ona može da se obrati sudu i da sud utvrdi da su njena moralna prava povređena i da traži naknadu štetu i zabranu takvog dela", tvrdi Dušan Stojković, advokat za autorska i medijska prava.

Ružica se, ipak, nada da takvu pravdu neće morati da traži. Već da će Narodna banka reagovati i zaštiti motiv sa novčanice koja je važila deceniju i po i nikada nije falsifikovana.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar