Direktoru nezakonito veća plata

Glavna služba za reviziju javnog sektora odavno je preporučila da se plate direktora u javnim ustanovama  usklade sa važećim zakonima i propisima.

Republika Srpska 04.09.2014 | 19:57
Direktoru nezakonito veća plata

Međutim, direktor banjalučkog Centra za socijalni rad Borka Vukajlović je proteklih pet godina primala platu koja za 540 maraka veća nego što je to zakonom bilo predviđeno.

Interna revizija je ovu nepravilnost utvrdila tek kada su na to ukazali odbornici opozicije.Od 2009. godine do sredine ove, Borka Vukajlović je kao direktor Centra za socijalni rad  primala 1890 maraka, umjesto 1350 maraka.

Plata je porasla, jer je porastao i koeficijent sa 10 na 14. To povećanje nije usklađeno sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Koeficijent 14  je predviđen za ljekare specijaliste, subspecijaliste i specijaliste po Bolonjskoj deklaraciji.

Klub odbornika SDS u gradskoj skupštini, traži od gradonačelnika da podnese krivične prijave protiv odgovornih za nesavjestan rad u službi i zloupotrebu službenog položaja, te da se uzeti novac vrati  u gradsku kasu.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović odgovara da će reagovati oni koji su zato i zaduženi.Ipak, gradonačelnik nije baš uvjeren da  se u Centru za socijalni rad plata dijelila protivno zakonu.

Zanimljivo je da je Upravni odbor centra istog dana kada je postavljeno odborničko pitanje  o visini plate direktora, donio novi pravilnik o platama.

Zanimljivo je i da gradska vlast nije primjećivala da plata direktora nije u skladu sa zakonom, dok na to nije ukazala Glavna služba za reviziju javnog sektora. Zanimljivo je i da se već nekoliko mjeseci bira novi direktor ovog centra, jer se skupštinska većina ne može dogovoriti.

Za  više mandata posljednjeg direktora povlašteni su bili i čistačice, recepcioner, blagajnik, tehnički sekretar, vozač, kućni majstor i još neki, kojima je po osnovu otežanih uslova rada, kakve imaju rudari ili radnici na radiologiji, uvećana plata za 15 odsto, tvrde u Klubu SDS.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mia

04.09.2014 21:05

Ma ovo je opštepoznato u našoj državi. Uzima kako ko hoće i koliko hoće. Krajnje je vrijeme da se nešto mijenja, vlast, recimo.

ODGOVORITE
Name

Knez

05.09.2014 06:12

Strašno. Nego, da mi vidimo zašto čitava Bijeljina danas smrdi na deponiju smeća. Potrovaše nas za sopstvene pare. Više ne može ni da se diše.

ODGOVORITE
Name

vuper

05.09.2014 14:39

Zato nema socijale o za deciji dodatak

ODGOVORITE