Uhapšena kraljica džeparoša iz BiH

Bh. državljanka (28) uhapšena je u Barseloni zbog zabrane prilaska metrou katalonske prijestonice, gdje je prethodnih godina u nekoliko navrata "pala" zbog džeparenja, pišu španski mediji.

Bosna i Hercegovina 02.09.2014 | 08:53
Uhapšena kraljica džeparoša iz BiH

Naime, uz kaznu od 400 evra, tamošnji sud je nedavno neimenovanoj ženskoj osobi izrekao i zabranu prilaska metrou, što ona nije ispoštovala.

Bh. državljanka ima podeblji dosije kada je u pitanju džeparenje u španskim metroima. Od oktobra 2013. ona je hapšena čak 45 puta, a 27 puta je završila u zatvoru, zbog žega je španski mediji nazivaju i "kraljicom džeparoša".

Inače, "Nezavisne" su ranije pisale da je Barselona već godinama okarakterisana kao španska "prijestonica džeparoša", a ni Madrid ne zaostaje za njom.

Gradske vlasti Madrida tako su zabranile pristup džeparošima, tj. onima koji su već nekoliko puta privođeni, glavnim turističkim atrakcijama grada.

Prvi na udaru našao se "bosanski klan" ili "Clan de las Bosnias", kako ga Španci zovu. Madridske vlasti su izdale zabranu za četiri žene iz ovog klana koje su tokom prošle godine više puta privođene širom Španije, a od sada više neće imati pristup glavnim turističkim atrakcijama Madrida.

Ovaj kvartet je "stekao ime" džepareći po Barseloni, gdje je tokom prethodnih godina uspio uzeti nekoliko hiljada evra od naivnih turista.

Iako ih je policija privodila više puta, one su uvijek pazile da kod sebe nemaju plijen veći od 400 evra, što se prema španskom zakonu tretira kao manji prekršaj, a ne teška krađa, koja je kažnjiva po zakonu. Upravo to im je omogućilo da svaki put budu puštene na slobodu, da bi odmah po izlasku iz policijske stanice nastavile po starom. Inače, nije tajna da džeparoši znaju skoro sve rupe u zakonu, zbog čega gotovo uvijek prođu nekažnjeno.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar