Poreska uprava ponovo zatvara

Inspektori Poreske uprave nakon što su stavili katanac na četiri objekata preduzeća “Ugostiteljstvo i turizam Gacko”, koji se nalazi u vlasništvu kontraverznih biznismena braće Vučenović, došli su u taj grad da zatvore i posljednji - hotel “Metohiju”.

 

Republika Srpska 28.08.2014 | 19:47
 Poreska uprava ponovo zatvara

Međutim, uprava hotela to je privremeno spriječila tako što je od inspektora tražila sudski nalog za zatvaranje, ali i da oni izbace 70 gostiju koji su tu smješteni.

Poreska uprava za sada će samo popisati inventar hotela „Metohija“, neće zatvarati pansionski smještaj, a ukoliko se odluči da stavi katanac i na taj objekat 60 radnika “Ugostiteljstva i turizam Gacko” ostaće bez posla.

Zaposleni kojima se duguje 15 plata za katastrofalnu situaciju krive sve prethodne vlasnike, uprava preduzeća državu, a i jedni i drugi ne daju svoje goste, koji su već počeli polako da se pakuju.

“Ovo je dno dna, ovo je zločin i kazna. Cijenu svega ovoga plaćamo mi sitne ribice, one sve plaćaju jer uvijek se preko sitnih, malih i nemoćnih lome koplja. Znači krivi su ti koji su i zvanično odgovorni, a to su vlasnici. Prije vlasnika koji je danas na tapetu,odgovornost je i na prethodnom. Kažu on bio crn, ovi su još crnji, a možda će sutra doći još crnji od svega ovoga”, istakao je Milivoje Drašković, radnik “UiT Gacko”

Slično razmišlja i predsjednik Sindikata Olga Ružić.

“Radnici su najmanje krivi i gosti koji borave ovdje. Sve se lomi preko njihovih leđa, a država neka traži krivca”, kaže Ružićeva.

Mišo Lalić, gost hotala već je počeo da pakuje kofere.

“Koliko vidim ovdje je nemoguće ostati. Moramo iseliti, najvjerovatnije da ćemo preseliti danas ili sutra jer nemamo više šta čekati. Uprava kaže da ostanemo, a to je izgleda neko prelamanje preko naših leđa. Ja bih lično volio ostati ovdje, bolji su nam uslovi nego što će nam biti negdje privatno”, naglasio je Lalić.

Inspektori Poreske uprave zatvaraju objekte “Ugostiteljstva i turizam” zbog duga od 664 hiljade maraka, a nije jasno zbog čega je to tek sada urađeno pošto je preduzeće blokirano više od godinu dana. U upravi su svjesni da ne rade po zakonu ali ih i čudi zbog čega im se ne smanjuje dug pošto je u posljednjih nekoliko mjeseci sa računa skinuto oko 132 hiljada maraka.

“Neka nas policija istjera, neka naše goste istjera ili već neki drugi državni organ koji je za to nadležan. Oni su donijeli rješenje o dugu od 664 hiljade sa 31.12. i negiraju da smo mi uplatili 132 hiljade maraka koje smo legalno preko banke uplatili. Nije legalno što radimo, ali nije ni legalno da 60 ljudi ide kući“, rekao je Željko Lukić, pomoćnika direktora “UiT Gacko”. 

Ovo preduzeće u većinskom vlasništvu je braće Milana, Sretka i Boža Vučenovića, a procenjeno je na oko 5.000.000 maraka. Sud u Trebinju je prije godinu dana blokirao imovinu Vučenovića zbog sumnje da je stečena pranjem novca, a oni su navodno bili nedostupni organima gonjenja.

Međutim, u samom Gacku kažu da se oni pojavljuju u tom gradu, da je jedan od njih trenutno u Trebinju, te da se priča kako su viđaju sa političarima iz vrha republičke vlasti.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

dodik

29.08.2014 00:24

A od cega zive ti siroti radnici ako nisu dobili 15 plata, postenjacine nista oni nisu krivi! Od kada rade u tom preduzecu kradu,sitne ribice nisu sigurno!

ODGOVORITE
Name

rs

29.08.2014 00:29

Udara "baja" po lokalnoj vlasti!ako bog da poslednji njegovi udarci, ima boga!!!

ODGOVORITE
Name

porez

29.08.2014 00:40

a sta je sa Draskovicem, jednim od Dodikovih sto nikako ne placa porez, preko dvadeset milona?! namjestanje i planiranje licitacije za Lojovice i ostale, i opet Dodikovi ljudi! Tada sve moze! Misle uzeti sve na svoj nacin, lopovlukom! Pokriva svoje lopove pa se hvata za bilo koga, na nekom se kola moraju slomiti!

ODGOVORITE