Zaduženja građana na karticama 220 miliona KM

Brojke su jedno a realnost nesto sasvim drugo. Zvanična statistika kaže da je prosječna neto plata u julu bila 830 maraka što pokazuje rast plata u Srpskoj za isti mjesec prošle godine.

Bosna i Hercegovina 25.08.2014 | 22:13
Zaduženja građana na karticama 220 miliona KM

To povećanje malo ko osjeti. Činjenica je da su građani sve zaduženij. I to nije iznenađujuće. Ali iznenađujuće je na koje se sve načine zadužujemo.

Tako npr. dug građana u Republici Srpskoj i BiH po osnovu kreditnih kartica u prvoj polovini ove godine dostiče čak 220 miliona maraka.

To jasno ukazuju i podaci Centralne banke BiH. A to je duplo više u odnosu na period pd prije pet godina.

A to, kažu, ekonomisti potvrđuje i sama činjenica da je kamtna stopa putem zaduživanja na kartice čak 20 odsto.

Jasno je da sve teža ekonomska situacija i smanjenje priliva novca po osnovu dohodaka dovodi građane u pat poziciju.

Bankari s druge strane uvjeravaju da su građani dobro upućeni kakve prednosti i nedostatke imaju oni koji posegnu za karticom.

Oni koji su stjerani u ćošak nemaju mnogo izbora. Kada su prisiljeni da idu u minus uglavnom smatraju da im dobro dođe što imaju takav novac na raspolaganju ne razmišljajući koliko će morati da vrate.

Još manje razmišljaju koliko je to racionalna oduka. Uglavnom je to mišljenje onih koji su stali pred našu kameru.

Dok ekonomisti poručuju da će biti sve teže, bankari se trude da privuku što više klijenata. Negdje u sredini su građani, kojima je ionako najteže a koje niko ništa i ne pita.

 BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Robovi

25.08.2014 21:46

Gradjani su robovi. Neke je robovima napravila situacija jer moraju rade da za sicu da prehrane porodicu a drugi sami sebe jer su se dokazivali okolini. Na kraju ce svi doci na isto samo ce politicarima ostati ono sto su pokrali ...

ODGOVORITE
Name

marli

26.08.2014 07:26

Kako je Majkicka ustedjela 180 hiljada KM, nek se ugledaju na nju!!!

ODGOVORITE