Čovjek koji je pobijedio ebolu

Doktor Kent Brentli prošetao se prostorijom u Ejmori univerzitetskoj bolnici grleći članove osoblja. Činilo se kao da želi da svi znaju: Više nisam zarazan. Virus je van mog sistema. Ebola me nije pobedila.

Svijet 22.08.2014 | 22:27
Čovjek koji je pobijedio ebolu

Brentli i Nensi Vrajtbol, u pitanju je još jedan misionar koji je u Liberiji bio zaražen ebolom, otpušteni su iz bolnice, ali je Nensi odbila da se pojavi pred medijima. 

„Danas je čaroban dan. Uzbuđen sam što sam živ, što mi je dobro i što sam ponovo sa svojom porodicom“, izjavio je Brentli pred novinarima. 

Osoblje bolnice uvereno je da otpušteni pacijenti „ne predstavljaju pretnju po javno zdravlje“, izjavio je dr Brus RIbner, direktor jedinice za infektivne bolesti. 

On je takođe izjavio da javnost nije bila upoznata sa izlaskom Nensi Vrajtbol zato što ona nije želela da njen izlazak bude javno obznanjen. 

„Nensi je takođe slobodna od virusa, ali užasavajući efekti virusa ostavili su je u iscrpljenom stanju. Zato smo odlučili da napustimo bolnicu bez pažnje medija kako bi joj pružili potreban odmor“, izjavio je njen muž. 

Oba pacijenta su početkom ovog meseca evakuisani iz Liberije, u avionu posebno opremljenom za ovakve situacije. Avion je zbog opreme mogao da ponese samo jednog pacijenta, tako da su bila potrebna dva dolaska kako bi pacijenti bili preveženi u SAD. 

Njihovo otpuštanje iz bolnice predstavlja istorijski događaj, izjavio je dopisnik CNN-a. U pitanju su prvi ljudi sa virusom ebole koji su došli u SAD, i koji su dobili eksperimentalni lek ZMapp, koji je možda spasao njihove živote. 

Za ebolu trenutno ne postoji pouzdan tretman kao ni vakcina. Tretman se sastoji od davanja tečnosti pacijentu, praćenja vitalnih znakova i reagovanja na akutne medicinske krize. Simptomi uključuju groznicu, bol, dijareju i krvarenje.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

cg

23.08.2014 06:17

Pobedio bi malo sjutra da nema vakcina, bijeda, crkava, mafija neda vakcinu bijedi.

ODGOVORITE
Name

BOA

23.08.2014 07:49

"pob"J"edio" ???

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

23.08.2014 09:19

Da,cg tako je,neke situacije prezive samo "izabrani".Ipak zelim im mnogo srece.

ODGOVORITE