Otišao po pivo, "nestao" u bolnici

Najveći klinički centar Austrije, bečki AKH, trenutno potresa veliki skandal oko srbijanca Slobodana Bocojevića (47).

Svijet 21.08.2014 | 10:03
Otišao po pivo, "nestao" u bolnici

On je umro u AKH kao NN lice, pošto je osoblje potpuno ignorisalo dokumente koje je imao kod sebe kada je dopremljen u bolnicu.

Slobodan je 10. avgusta napustio porodični dom rečima "Idem brzo po pivo" i više se nije vratio. Bio je bio diabetičar, imao visok pritisak i lekovi koje je pio svaki dan bili su mu od životne važnosti.

Pošto se sa tog piva više nije vratio njegova žena je policiji prijavila nestanak.

Čuvari reda pokrenuli su proces potrage za nestalim, uputivši fotografiju nestalog svim bolnicama, ispitujući okruženje i tražeći nestalog, ali bez ikakvih rezultata.

Policija je učinila sve da bi ga pronašla, od traženja signala mobilnog telefona, pa sve do potrage psima.

Tek kada je policija u nedelju objavila široj javnosti fotografiju nestalog Slobodana postalo je jasno da se on nikada više neće vratiti.

Jedan lekar AKH pozvao je policiju i saopštio da je nestali u subotu umro u toj bolnici, preneo je portparol policije Tomas Kajblinger.

Slobodan je pre više od nedelju dana dopremljen u bolnicu sa teškim povredama glave. U AKH je dopremljen, kolima hitne pomoći, iste noći kada je napustio stan, i to u 3.40 minuta. On je pronadjen na Julius-Tandler Placu, sa povredama na glavi.

Osoblje bolnice u potpunosti je ignorisalo da je kod sebe imao, ne samo zdravstvenu karticu "e-kard", već i druga dokumenta.

"Dokumenta pacijanta su bez provere upućena u depo. Moramo sada detaljno analizirati slučaj", rekla je direktorka osoblja AKH Sabine Volf.
Policija je u više navrata upućivala upit AKH sa podacima traženog Slobodana, ali je na sve upite negativno odgovarano.

"Želim da izrazim žaljenje porodici pacijenta, a sa osobljem ćemo analizirati zašto je došlo do ove greške", kazala je Volf.Ona je dodala da je svesna da je za porodicu teško razumljivo da se tako nešto dogovorilo.

Zaštitnik prava pacijenata Markus Januške začudjen je ponašanjem AKH.

"Pošto je pacijent kod sebe imao dokumente ne postoji niti jedno razumno objašnjenje zašto policija ili porodica nisu obavešteni o njegovom prijemu u bolnicu. Bolnica je dužna da obavesti porodicu ili policiju", podvukao je on.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

etnolog

21.08.2014 17:16

Ovako nesto se u Austriji moze samo gastarbajteru dogoditi.

ODGOVORITE