Ko su srpski putnici na Mundobasket?

Odbrojavamo sitno - do početka 17. Mundobasketa, koji će se ove godine igrati u Španiji, ostalo je još svega 11 dana! Za to vreme selektor Srbije Saša Đorđević imaće priliku da našteluje tim po svojoj želji i dobije kristalno jasnu sliku toga ko će biti siguran putnik za Granadu.

Košarka 20.08.2014 | 10:30
Ko su srpski putnici na Mundobasket?

Od 6. juna, kada je Đorđević objavio širi spisak od čak 29 imena, do današnjeg dana, jato Orlova svedeno je na svega 15 imena, dok su zbog povreda naknadne pozive dobili su još i Raško Katić i Miloš Milisavljević...

U narednim danima lista će biti kraća za još tri imena. Nažalost, ogroman udeo u skrajanju finalnog spiska za Svetski kup (30. avgust - 14. septembar) imaće povrede, koje su iz tima već eliminisale Nemanju Dangubića, Vladimira Lučića, Vasilija Micića, Ognjena Kuzmića... Dok su na listi rekonvalescenata Nemanja Nedović, Nenad Krstić i Miloš Teodosić.

Eksplozivnog beka imali smo priliku da vidimo u samo dva susreta - sa B timom Srbije i Bosnom i Hercegovinom, na kojoj je i doživeo povredu stopala. Sudbina košarkaša Golden Stejta još uvek nije poznata, jer iako je dobio zeleno svetlo kluba da ostane deo tima, strah od pogoršanja povrede još uvek postoji. Što je potvrdio i timski lekar, Dragan Radovanović.
"Bol je prošlost i ukoliko ne bude postojala opasnost da se povreda pogorša, mislim da ću sigurno igrati. Golden Stejt mi je dao dozvolu da nastupam za reprezentaciju, što je u ovom trenutku najvažnije, a za ostalo ćemo videti", nedavno je poručio Nedović.

Situacija sa kapitenom Krstićem je i dalje jako ozbiljna. Prema sopstvenom priznanju, njegovi problemi sa kolenom najozbiljniji su ove godine, a učešće na Mundobasketu i dalje je pod velikim znakom pitanja.
"Moje zdravstveno stanje nije najbolje. Koleno je u lošem stanju. Bio sam i ranije u ovakvim situacijama. Ipak nije bez rešenja", rekao je Krstić.

Što se tiče Krletovog zamenika, Tea, očekuje se da već u narednih dan ili dva ponovo bude u pogonu, čime bi dobio veliku šansu da se maksimalno pripremi za predstojeće izazove.

Jasno je da bi gubitak pomenutog trilinga bio ogroman udarac za naš tim, kojem očajnički fale ovakvi profili igrača... Bek gotovo savršenih fizičkih predispozicija, sa više nego dobrom "prangijom", kapiten i nosilac igre našeg tima godinama unazad i organizator igre, čija nam je lucidnost potrebna više nego ikada pre.

Što se ostatka ekipe tiče, stanje je prilično dobro. Orlovi su u dosadašnjem delu priprema odigrali devet utakmica - jednu u Nišu sa B selekcijom naše zemlje, potom i tri turnira (Trst, Po, Beograd). Iz kojih su naši najbolji košarkaši odneli čak sedam pobeda (B tim Srbije, BiH, Kanada, Hrvatska, Francuska, Argentina, Turska) i dva poraza (Italija, Grčka).

Posle dosadašnjih izdanja jasno da Srbiji jako fali organizator igre i još jedan dobar šuter. Fizički stojimo jako dobro, a igra nam iz utakmice u utakmicu postaje sve bolja. Ipak, ima tu još dosta toga na čemu tim mora da poradi. Pored minuta izvrsne, gotovo perfektne igre na obe polovine, dešavali su se i veliki padovi, zbog kojih je Đorđević neretko javno pokazivao svoje nezadovoljstvo. A to je i te kako bilo primetno na gotovo svim duelima koji su Orlovi odigrali do sada.

Igrački, ovaj tim je prepun pozitivnih iznenađenja. Posle četiri godine vratio se Miroslav Raduljica, koji je do sada pokazao da će biti pravo oružje Srbije pod obručima. Iako nije bio prvo rešenje, Raško Katić je još jednom zapušio usta kritičarima i sa nekoliko sasvim solidnih partija podsetio da može biti od koristi našem timu.

Marko Simonović je sve oduševio rafalnim paljbama, posebno na turniru u Pou. Stefan Jović i njegov imenjak Birčević imali svojih pet minuta slave, a možda i najviše pokazali su u Beogradu. Nikola Kalinić je očigledno dosta radio i na ofanzivi, pa se na njega ozbiljnije može računati i u rešavanju napadačkih zadataka...

Luka Mitrović je prevalio veliki put od teške povrede kolena i sve boljim igrama koje pruža stavio do znanja da se neće tako lako odreći mesta u avionu za Granadu. Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica i Stefan Marković vitalni su deo ovog sastava i od njih se, posebno od tandema Fenerbahčea, možda i najviše očekuje.

Vladimir Micov još uvek nije sto odsto spreman za izazove, dok je Vladimir Štimac bio standardnog učinka. Izlišno je pominjati Tea i Krleta, čiji su kvaliteti nadaleko poznati, ali je i dalje pitanje koliko će vremena imati za pripremu.

Možda najveća enigma je Miloš Milisavljević. Mladi bek subotičkog Spartaka, koji je nedavno stigao kao zamena za Nedovića, nije imao prostora za igru i praktično se od njega očekuje da postane budućnost naše reprezentativne košarke. Ne i sadašnjost.

Posle osvojenog turnira "Ačibadem trofej Beograda", do objavljivanja konačnog spiska Srbija će imati još dve završne utakmice - obe sa Novim Zelandom. Jedna će biti odigrana 21. avgusta u Vršcu, a generalka je zakazana tri dana kasnije, u hali Pionir.

Komentari / 0

Ostavite komentar