SAD obavještajci prate Izetbegovića

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović našao se pod lupom američkih obavještajaca i bezbjednosnih agencija zbog nedavnih postupaka i izjava u kojima je veličao panislamističke ideje i pokrete, piše "Pres Republika Srpska".

Bosna i Hercegovina 16.08.2014 | 17:12
SAD obavještajci prate Izetbegovića

Izetbegovićevo ponašanje američki obavještajci prate od kraja jula, odnosno kada je počeo da oštro osuđuje američku podršku izraelskoj antiterorističkoj akciji u Pojasu Gaze i otvoreno zaprijetio SAD i ostalim "zapadnjacima" da će "reagovati kako treba onda kada muslimani u svijetu budu dovoljno jaki", navodi list.

Pozivajući se na odlično obaviještene izvore, list piše da je američko stavljanje Izetbegovića na listu "bezbjednosno interesantnih" islamskih i vjerskih lidera dodatno pojačano njegovim nedavnim hvalospjevima na račun novog turskog predsjednika Tajipa Erdogana.

Američke tajne službe, posebno CIA i NSA, aktivnije nego ikad počele su da razmatraju i prijetnje koje za američku bezbjednost i interese predstavljaju radikalni islamisti sa Balkana, prije svega, oni iz BiH, tvrde sagovornici "Presa"

Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić potvrdio je da nedavne izjave i postupci Izetbegovića nisu ostali neprimijećeni u SAD.

Kesić je naveo da se Izetbegovićeve izjave direktno suprostavljaju interesima SAD, posebno onima koji se povezuju sa situacijom u Izraelu, a da se takvo ponašanje u Vašingtonu smatra ozbiljnim upozorenjem da u BiH postoji proces radilkalizacije muslimana koji može da ugrozi američke interese u Evropi.

Analitičar DŽevad Galijašević tvrdi da nije isključeno da će Amerikanci, zbog straha od radikalizma, učiniti sve da Izetbegovića smijene sa funkcije člana Predsjedništva BiH.

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

Satelit

16.08.2014 08:53

Prate oni njega već 20 godina. Kao i sve ostale. Valjda je to jasno. Znaju sve, gdje šta imaju, i u kojim su šemama. Sve će biti objavljeno kada se stvori takozvana politička volja i organi gonjenja zatraže odredjene podatke od Amera. A i kad to bude pogodovalo američkim interesima.

ODGOVORITE
Name

Ne vjerujm ništa

16.08.2014 08:56

Niti vjerujem Dodikovom lažljivom press-u,niti lažljivom Dževadu Galijaševiću (pinokiu), niti vjerujem Izetbegoviću,ni amerikancima.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

16.08.2014 08:59

Šta to nas briga, mi imamo svoje. našli ste tog Kesića, koji troši naše pare da bi nam kazao šta piše u našim novinama. Ovaj Galiješević, nemam rijeći, zar nismo mogli naći boljeg.

ODGOVORITE
Name

Lažovi kolo vode

16.08.2014 09:00

Dodikov press samo laže.Skoro u februzaru ove godine su pisali o nekom oružuju, u vezi protesta sa nekim svojim "analitičarem i ekspertom" Mehmedalijom Nuhićem (mešto slično Dževadu galijaševiću "ekspert da slaže"), pa od tog ne bi ništa, sve laž, laž, pa i ovo nema razloga da vjerujem u istinitost, posebno kad objavljuju press-ovci i Dževo Galijašević lažovčina iz Moševca kod Maglaja.

ODGOVORITE
Name

Dodikovi spinovi

16.08.2014 09:04

Ovim piskaranjima pressa i dodikovog plaćenika Dževe galijaševića, Dodik pokušava da opravda svoju podršku Izraelu, da je prikaže ispravnim potezom i da skrene pažnju sa njegove loše pozicije u koju je doveo svojom svađom i sebe i Srpsku kod amerikanaca.Običan spin, spinovanje.

ODGOVORITE
Name

bosna

16.08.2014 09:09

A koga oni ne prate?Cak su i kancelarku Merkel prisluskivali.

ODGOVORITE
Name

svabo

16.08.2014 10:00

da, i jos su dali casnu rijec da nece nikog nadgledat iz dodikove vlade,,a onom sto se pravi corav, ili krije oci od naroda cak su obecali poso u neku njihovu tajnu sluzbu radi fantasticnih analiza situacije u Bih

ODGOVORITE
Name

SARAJLIJA

16.08.2014 10:08

Mora da ga prate zbog EUROASFALTA I POSTENOG HAMEDA RAMICA I POSLOVA SA ENSADOM KARICEM SVE KRIMINAL ALI U STOTINAMA MILIONA

ODGOVORITE
Name

maja v 16.08.2014

16.08.2014 10:30

narode jeli vi neznate da je Galijašević Dodikov čovjek i radi kako Baja naredi a normalno i za Izetbegovića

ODGOVORITE
Name

valter

16.08.2014 10:36

Ako ga i prate toje totalno neozbiljno. Ne sjecam se kada sam zadnji put ovog covjeka cuo da je rekao nesto pametno , totalni teletabis , koga ce on da zastiti i od koga , da li ima dovoljno veliki sef u banci k'o sto je im'o njegov tata kad ga je onomad krio?!

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

16.08.2014 10:39

A on zapjeva: "Sve je proslo medju nama Ameri, proslosti se ja ne stidim, ne dajte da se mrznja radja medju nama..."

ODGOVORITE
Name

VolimBN

16.08.2014 10:41

"Analitičar Dževad Galijašević" - koja farsa od čovjeka!

ODGOVORITE
Name

Erdogan

16.08.2014 11:03

Ono što ne smije da otvoreno kaže Baja, to rade kerovi s njegove farme. Danas je dežurni ker Dževad Galijašević, a po rasporedu dežurstva slijede: Dukić, Ćurguz, Mitrović, Klošarac a u ženskom paviljonu stalni dežurni je Dušanka Majkić.

ODGOVORITE
Name

Istina

16.08.2014 11:45

Pogledajte sta je i ko Galijasevis, od 1980 pa nadalje. Mislim da ni on sam ne zna koju "titulu" i cega je ekspert trenutno. Obicni kameleon i propalica. Pitajte maglajlije.

ODGOVORITE
Name

BANJALUKA

16.08.2014 11:52

STA MISLITE KAD BI PRATILI OVE NASE IZ PUTEVA I IVODJACE RADOVA INTEGRAL MG MIND NISKOGRDNJU TU SU MILIJARDE POKRADENE ALO NE GLASAJTE VISE ZA MESARA LJUDI BOLJE I VEGETERIJANAC NEGO ON MANJE JE GLADAN

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

16.08.2014 11:59

Ako budem izasao na izbore , izasao sam samo 1996. , glasacu za Raguza i za Sarovica.

ODGOVORITE
Name

Milojko-Banja luka

16.08.2014 12:03

Svi oni mrze njega kao i narod jer ameri podržavaju islam samo na ovim područjima i to isključivo zbog Srba jer znaju da jaki i stabilni Srbi odoše sve do Rusije i ko će onda da ih kontroliše,samo janjičari u bih to ne znaju a do juče su se krstili baš kao i bakir

ODGOVORITE
Name

stanojko

16.08.2014 12:15

Sve ove politicare koji su bili na vlasti sve ove godine od Izetbegovica, Lagumdzije, Dodika, Covica, Lijanovica pa i svih njihovih kumova treba strpati u zatvor pod hitno da bi se spasilo ovo sto se jos spasiti moze, ili ce nam i ovo sto je ostalo odpuhati. Narode na vama je sad ili da nas ovi nacionalisti i dalje vode i pljackaju ili da damo sansu drugima koji ce ovu bagru pohapsit i za njihova zlodjela kaznit, pa sad, razmisli narode...

ODGOVORITE
Name

Bosnjak

16.08.2014 12:48

Prije svega Izetbegovic je kao i Dodik jedna velika neobrazovana budaletina za koga uvjek glasa neobrazovana i radikalna "raja". Zbog ovakvih kao sto je Izetbegovi Bosnjaci u svijetu sve vise gube ugled i sve nas vise gledaju sa prezirom . Neki nas cak i stavljaju na listu nepozeljnih gradjana , sta nam to treba cesto se pitam? Zar nam nije bilo dosta zla u ratu pa nam treba i ovo Izetbegovicevo " Radikalni Islam u BiH". Sto se tice pisanja ovih nasih strucnjaka??? Hehe to su samo nagadjanja i carsiske price ! Pa i budala zna da ga prate i spiuniraju ipak je to covjek koji ima veliki ugled medju Radikalnim Islamskim organizacijama sigurno mnogo veci nego i sam Ceric.

ODGOVORITE
Name

Md

16.08.2014 13:09

To su ciste gluposti, pa oni su na terenu od prije raspada bivse SFRJ, i nikad nisu ni otisli, zasto ce ga prisluskivati i pratiti kad su svi njihovi radnici i Izebegovic, Dodik i Lagumdzija i ostala bagra, oni znaju koliko imamo sarafa u državi a da ne znaju kao sta ovi rade i sta pričaju.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

16.08.2014 13:16

Знате шта...све је ово ОК...али... проблем су ове Бајине новине и њихови"одлично обавијештени извори"... Не дајте се заварати - ово је Из Бајине кухиње...

ODGOVORITE
Name

dijaspora

16.08.2014 13:56

sto ce ga pratit kad je njihov covjek..kao I ostali

ODGOVORITE
Name

Pipa

16.08.2014 14:18

Piše press snsd hehhehe koje nebuloze,to sigurno podvrdjute expertki tim na čelu famozne trojke,ustvari dvojke ......ili je samo ostao Galijasević,ne znam,uglavnom,samozvani experti vrše plaćeničke expertize Amerikanci špijunirali najmoćniju ženu u Evropi Angelu Merkel a naša sitna buranija nje vrijedna pažnje,svi sve presluškuju i prate.kamere su na sve strane,cijeli svijet je pod video nadzorom,mislim text ono niđe vez

ODGOVORITE
Name

specijalac

16.08.2014 15:25

Amerikanci kontrolišu AIDS, koji je samo formalno rasformiran a djeluje i jači je nego OSA. Problem je što su ljudin iz AIDSA, ubačeni svugdje u državnim institucijama i mjesnim zajednicama, i rade posao polako ali sigurno.

ODGOVORITE
Name

a da probaju

16.08.2014 20:01

Da Dzevadu daju da vodi program za djecu tamo mozda i nadje koga da prevari. Il nek ode dijelitI vaucere tu je stotine miliona teska prevara. Sto bi CIA ovdje ikog aktivno pratila kad znaju sve o svima a posebno o ovim glavnim. Jedini potencijalno opasan je Baja jer voli Izrael i u isto vrijeme ne voli Ukrajinskog predsjednika Jevreja. A ne voli ni Palestince koji se brane Ruskim oruzjem a Ruse opet valjda voli. Ako jos dodamo Iran i Tursku kao i Njemacku i Englesku taj koji bi analiticki pokuso da (bez detaljnog znanja osobe koju prati) objasni fenomen Dodik bi bio u teskoj situaciji. Do podne voli a poslje podne napada te iste voli Izrael vise od Peresa i Rusiju od Putina a opet bas i ne...

ODGOVORITE
Name

nn

17.08.2014 05:40

Nacionalista pravi kao i tajo njegov

ODGOVORITE
Name

Beba

17.08.2014 06:19

Alija Izetbegovic u islamskoj deklaraciji polazi od dva osnovna elementa: islamskog društva i islamske vlasti. On kaže da se islamska vlast ne može uspostaviti ako već ne postoji islamsko društvo, a islamsko društvo postoji samo tamo gde apsolutnu većinu naroda čine muslimanski vjernici. Ako neko misli da ova ideja nije živa,sigurno je u zabludi.Konačan rezultat bi trebao biti islamska republika BiH

ODGOVORITE