Život Vladimira Beare - 3. deo

Jedne noći sam se iskrao iz kuće i sa još nekoliko vršnjaka 1942. otišao u šumu. Borio sam se, koliko se to moglo u mojim godinama.

Fudbal 15.08.2014 | 17:15
Život Vladimira Beare - 3. deo

Početkom četrdesetih, ali i u godinama koje su sledile u prošlom veku i milenijumu, krv je potocima tekla u Neazavisnoj državi Hrvatskoj, kojom je vladao poglavnik Ante Pavelić. Ponajviše iz tela Srba, koje su monstruozno satirali ustaše i njihovi saradnici. Kamena ruža u Jasenovcu podseća na to zlokobno vreme, da se nikada slično ne ponovi.

Razgovarajući poduže sa Vladimirom Bearom 1955. u njegovom tajnom beogradskom stanu, gde se skrivao u očekivanju da se obave formalnosti kako bi mogao da zaigra u Crvenoj zvezdi, u koju je došao iz revolta naspram matičnom splitskom Hajduku, između ostalog, rekao je da je kao 14-godišnjak pristupio Titovim partizanima.

- U ono vreme, za nas Srbe, Hrvatska je bila pakao. Proključala je u meni iskonska ratniča krv mojih predaka iz Crne Gore. Jedne noći sam se iskrao iz kuće i sa još nekoliko vršnjaka 1942. otišao u šumu. Borio sam se, koliko se to moglo u mojim godinama, sve do oslobođenja 1944. Bio sam partizan i tim se dičim.

Tako je govorio Vladimir Beara, za moju ličnu informaciju, uz molbu da ne uđe u "Sport". Uvažio sam primedbu novostečenog prijateljstva sa mojim sportskim idolom, velikim, najvećim Velikim Vladimirom, kako su ga etiketirali engleski novinari na Ostrvu. Sada, ovaj deo njegovog života, o kome se ionako malo zna, prvi put izlazi na videlo.

Posleratni period u Splitu, uostalom i čitavoj Titovoj Jugoslaviji, bio je u poletnom znaku omladinskih akcija, brigada, obnovi razrušene zemlje... Vladimir je tu i tamo, učestvovao u lokalnim radovima. Ali, od nečega se moralo živeti.

- Odlučio sam se za elektrotehnički zanat, da popravljam usisivače, veš mašine, bojlere... Radio sam u preduzeću "Svetlost", čak i u vreme dok sam igrao za Hajduk - priča Beara.

Zanimljiv je podatak da Vladimir, u dresu Crvene zvezde, nikada nije zaigrao protiv Hajduka u Splitu.

- Nisam želeo da, ionako zapaljivu atmosferu oko mog odlaska u Beograd, podgrevam i dovodim do usijanja, možda čak i do incidenta ili, ne daj Bože, budem krivac za prekid utakmice!- dodao je naš sagovornik.

Komentari / 0

Ostavite komentar