Ivana obećava: Skočiću preko 7 metara!

Nisam slavila mnogo, jer nisam završila misiju. Podrška verenika i mlađeg brata sa tribina mi je baš značila – kaže srebrna Srpkinja sa EP u Cirihu.

Ostali sportovi 15.08.2014 | 20:15
Ivana obećava: Skočiću preko 7 metara!

Dve svetske bronze u džepu, a evropsko srebro oko vrata. Stepenik više na postolju. Mogao je da bude i onaj najviši. Greškom je Ivana Španović na ceremoniji dodele medalja danas krenula ka mestu rezervisanom za zlatnu Francuskinju Eloiz Lesur. Nasmejala se i stala desno od velike rivalke, dok su joj iz srpskog tima kroz šalu dobacivali da se ipak popne na prvo.

“Marseljeza” je zagrmela na “Lecigrundu”, a vicešampionka Evrope u skoku udalj je duboko udahnula. Malo je nedostajalo da se u Cirihu intonira “Bože pravde”. Svega četiri centimetara. Ali, srebrna medalja za Ivanu ne predstavlja utešnu nagradu, već podstrek da skoći još dalje. Mnogo dalje od tih Lesurovih 6,85. Srpska rekorderka želi da leti sedam metara i želi to odmah, već na sledećem takmičenju.

- Ne znate kakav je osećaj kad osvojite ovako važnu medalju, a ne možete ni da proslavite kako treba. Niti da bodrite svoje drugare do kraja Šampionata. Nisam završila sezonu, niti svoju misiju za ovu godinu, pa sam morala odmah da se vratim u Srbiju – pričala je Španovićeva za “Novosti” dok je čekala transport do aerodroma u Cirihu.

Kraljica srpske atletike izgledala je sveže i odmorno, kao da bi tu ispred “Lecigrunda”, našminkana i sređena, sa buketom cveća u rukama i srebrnim komadom nakita oko vrata, mogla da odradi trening.

- Kratko smo proslavili u hotelu, nisam smela da poremetim ritam spavanja i odmora, jer me očekuju još dva mitinga Dijamantske lige i nastup za reprezentaciju Evrope na Kupu sveta. Dakle, imam još tri pokušaja da preskočim sedam metara. To mi je želja do kraja sezone. Jedino to nisam uspela da ostvarim ove godine – ko o čemu, Ivana o atletici.

Ne daje sebi oduška ni kada joj je dopušteno da “zalije” uspehe. Bar na jedno veče. Evropskoj vicešampionki je dovoljno što je bila u krugu voljenih.

- Verenik je došao da me bodri u finalu. Mlađi brat takođe, on me je prvi put gledao na velikom takmičenju i doneo mi je sreću. Stigli su i prijatelji iz Srbije, mnogo ljudi me je bodrilo na tribinama. Zahvalna sam im na svakom aplauzu i rečima podrške. Čula sam ih, bili su veoma glasni – nasmejala se heroina Zrenjanina, Novog Sada i cele Srbije.

Nema vremena sad ni za dočeke, prijeme, jedino je bitno da se svaki trening odradi maksimalno.

- Stvarno mislim da mogu ove sezone da preskočim sedam metara i da osvojim Dijamantsku ligu, što bi bilo ravno evropskom srebru. Ako ne i više. Mogla sam i u finalu EP da srušim rekord, ali uslovi su zaista bili katastrofalni. Ali, 28. avgusta najavljuju lepše vreme – priziva sreću druga u generalnom plasmanu elitnog takmičenja, vicešampionka Evrope, treća na svetu, prva na rang-listi statističnog portala All-athletics i takmičarka koja će sigurno preskočiti sedam metara.

Pitanje je dana. Možda već za dve nedelje u Cirihu.

Šta je srpskoj rekorderki potrebno da preskoči sedam metara? Ima tehniku, ima snagu, u životnoj je formi...
- Moram da radim još na samom pristupu takmičenja. Da ne brzam. To me je i na ovom evropskom koštalo zlata. Toliko puta sve perfektno uradim na treningu i onda me emocije ponesu. Želja me pomene i onda pogrešim. Kad do usavršnim, neće biti problema.

Ivana će kraj malog ekrana ispratiti kolege iz reprezentacije.
- Mnogo mi je žao što neću moći da ih bodrim uživo, ali verujem u njih. Znam da mogu da donesu još medalja. Neopisivo mi je krivo što Kolašinac nije uspeo. Iako smo se kladili ko će pre da ostvari zacrtani cilj. Da li ja da preskočim sedam metara ili on da baci kuglu dalje od 21 metra. Čim preskočim, daće mi da provozam auto koji se meni mnogo sviđa, a on nikome ne da da ga vozi. Ne sećam se šta je on meni tražio, ali ispuniću opkladu, samo neka baci tu kuglu preko 21 – nadmeće se lepa Srpkinja sa stamenim asom.

Komentari / 0

Ostavite komentar