Dodik u kandžama „Radišićevog čvora“

Specijalno tužilaštvo uhapsilo je Radišića 23. marta 2010. godine, a nakon četvorogodišnjeg procesa, vlasnik „Grand trejda“ presuđen je pravosnažno na tri godine zavora zbog malverzacija sa akcijama „Medicinske elektronike“.

Republika Srpska 13.08.2014 | 23:02
Dodik u kandžama „Radišićevog čvora“

Ovako poredani fakti sugerišu da je Dodik zaslužan za suzbijanje Radišićevog kriminala, ali to je potpuno pogrešan zaključak.

Dodik je naredio pritvaranje kako bi „Radišića dozvao pameti“, nakon čega je namjeravao da mu obezbijedi oslobađajuću presudu, što je u jednom trenutku i uspio. Međutim, stvari su mu izmakle kontroli i Radišić je na kraju ove kriminalne balade presuđen na tri godine zatvora.

Krenimo redom.

Početkom 2010. godine Radišić je našao kupca za cca 30 dunuma zemlje u centru Banjaluke, koje mu je Grad Banjaluka dodijelio potpuno nezakonito još 2003. godine.

Prema provjerenim informacijama, jedan strani investicioni fond bio je spreman zemljište u Picinom parku platiti 40 miliona maraka.

Bila je to odlična prilika da se dobro unovči oteto zemljište i da njegovom prodajom tu aferu njeni glavni akteri gurnu pod tepih. Međutim, do realizacije posla nije došlo, jer se nisu mogli dogovoriti kome koliko pripada.

Do sukoba između Dodika i Radišića došlo je zbog podjele novca: Radišić je zahtijevao da plijen podijele pola-pola, dok je Dodik to odbio, tražeći da njemu pripadne najmanje 80 posto od prodajne cijene. Radišić je bez razmišljanja odbio takvu podjelu.

Dodik se tada uplašio da će Radišić prodati plac i uzeti sav novac sebi i naredio je Specijalnom tužilaštvu da ga uhapse, kako bi to spriječio.
Treba imati na umu da je Radišić bio stospostotni vlasnik tašna-mašna firme „Grand trejd“ i da je bez problema mogao da proda plac i novac zadrži za sebe.

Akcija Specijalnog tužilaštva spriječila je tu transakciju.

Ta činjenica samo je jedna u dugom nizu sličnih koje potvrđuju da je Specijalno tužilaštvo alatka Milorada Dodika, koju on usmjerava kako hoće i protiv koga hoće.

Specijalno tužilaštvo služilo je i služi za disciplinovanje onih koji Dodiku prave probleme, ali, istovremeno, i za fiktivne istrage protiv njegovih tajkuna u kojima su oni, po pravilu, oslobođeni svake odgovornosti u djelima za koja su „istraživani“. I u kojima bi i studenti prava sa lakoćom našli dokaze o teškim kriminalnim radnjama, ali, eto, Specijalnom tužilaštvu to nikako ne polazi za rukom.

Specijalno tužilaštvo, kao i Osnovni sud Banjaluka, imaju zadatak da izdaju sertifikate o poštenju Dodikovim tajkunima, u čemu su oni vrlo prilježni i ekspeditivni.

Jednom kada Režim padne, prvi zadatak nove vlasti morao bi biti ispitivanje imovnog stanja vodećih funkcionera Specijalnog tužilaštva i Osnovnog suda, a ono će pokazati da su se pojedinci iz tih institucija enormno obogatili u poslednjih osam godina.

Nakon što je Radišića hapšenjem „dozvao pameti“, Dodik je sredio da ga Okružni sud Banjaluka oslobodi svake odgovornosti 11.10.2011. godine. Učinila je to sudinica Vesna Stanković-Ćosović.

Nakon toga, izmireni dvojac pokrenuo je izgradnju stambeno-poslovnog objekta vrijednog cca 250 miliona maraka, čiji su jedan dio namjeravali izdati „Telekomu“, a drugi prodati Upravi za indirektno oporezivanje. Oba ova posla sada su pod velikim znakom pitanja, iako je prvi od tri ogromna objekta, koji se trebaju izgraditi, gotovo završen.

Gradnju objekata u Picinom parku sve vrijeme prate brojni nezakoniti postupci vlasti, koja je kompletna stavljena u funkciju tog projekta.
Dodik vodi cijelu igru i to i ne krije, a redovno i gotovo svakodnevno se sastaje sa Radišićem i nakon što je ovaj presuđen na tri godine.

Ta presuda je vrlo bolna za Dodika i njegove interese, jer pokazuje da više ne kontroliše kompletno pravosuđe Republike Srpske.

Nakon što je Okružni sud oslobodio Radišića, Vrhovni sud je, na opšte iznenađenje, poništio tu presudu, početkom oktobra 2012. godine. Okružni sud ponovio je suđenje; opet je sudila Vesna Stanković-Ćosović i ovaj put presudila Radišića na tri godine zatvora, u novembru 2013. godine.

Vrhovni sud potvrdio je ovu presudu krajem juna 2014. godine, iako se tvrdilo da će Radišić biti oslobođen. Pravosuđe, bar jedan njegov dio, tako je i zvanično izmaklo Dodiku ispod šape.

Ova presuda Vrhovnog suda donijela je ogromne probleme Dodiku, i u stranci i u poslovima.

Brojni visoki funkcioneri SNSD-a osvijestili su se „preko noći“, jer su uvidjeli da Dodik više nije taj koji kontroliše sve procese u RS, već da postoji i „neko jači“, ko je „sugerisao“ Vrhovnom sudu da potvrdi kaznu Radišiću.

Da se ne lažemo, pravosuđe BiH i oba njena entiteta pod punom je kontrolom političkih subjekata, a šefovi tog segmenta dugo su bili predstavnici međunarodne zajednice, da bi poslednjih godina njime potpuno ovladali domaći političari koji su na vlasti. Stranci nikada do kraja nisu izgubili uticaj na pravosudne organe, ali je on poslednjih nekoliko godina smanjen u određenoj mjeri.

U ovom trenutku je nepoznato ko je uticao na Vrhovni sud da Radišića pošalje na robiju: Međunarodna zajednica, Opozicija ili su, pak, same sudije procijenili da je Dodik prošlost i samoinicijativno krenuli u susret novim vlastima, demonstrirajući spremnost „na saradnju“ tako što su Radišićevu kožu razapeli javno i to na tri godine.

Šta god da je na djelu, jedno je sigurno: Dodik je značajno oslabio i njegova moć nije ni blizu onoj od prije nekoliko godina. Ona sve više postaje iluzija i prošlost.

Ova spoznaja izazvala je turbulencije unutar vrha SNSD-a i mnoge natjerala na oprez, jer su je shvatili kao opomenu da više nisu zaštićeni za sve ono što čine i što su počinili. A mnogo mnogo toga je van zakona.
Upravo iz tih krugova sada se emituju veoma teške optužbe na račun Dodika i Radišića, a ti funkcioneri otvoreno tvrde da iza svega što se desilo i još uvijek dešava u Picinom parku stoji upravo lider SNSD-a.

Iz tih krugova dolaze i informacije da u izgradnji objekta u Picinom parku ima i mnogo novca Draka Šarića, narkodilera velikog kalibra, kojem se sudi u Srbiji.

Isti kuloari emituju i vijesti da su u projektu i Zlatko Lagumdžija, kojeg tu pozicioniraju, jer njemu bliska firma „Butmir“, čiji je vlasnik Sejo Hasibović (afera „Reket“), gradi objekat, ali i Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije.

Samo detaljna i kvalitetna istraga može otrkiti koliko je u ovim informacijama istine, a ona svakako neće doći iz Specijalnog tužilaštva RS.

Činjenica je da „Grand trejd“ u ovom trenutku ima oko 70 miliona maraka obaveza. Dio tih dugova su krediti bankama, ali njihova ukupna vrijednost ne prelazi polovinu obaveza. Pitanje je ko je, osim Banaka, dao toliki novac za izgradnju objekta? To bi se moralo pod hitno istražiti.

Radišić uskoro mora na izdržavanje kazne, iako njegovi advokati još uvijek uspijevaju to da odgode.

Taj fakat dovodi u pitanje poslovanje „Grand trejda“, jer Radišić ne može firmu voditi iz zatvora, odnosno ne može potpisivati dokumente.

U takvoj situaciji, lako bi se moglo dogoditi da neka od brojnih firmi, kojima je Radišić dužan, pokrene stečajni postupak, što bi značilo da cijeli objekat i zemljište idu na doboš i to za male pare. U toj varijanti bi i Banke, koje su kreditirale izgradnju, pretrpile velike štete, iako imaju hipoteke na dijelove objekta.

Da bi spriječio ovaj, po njega, katastrofalan rasplet, Radišić je kao supotpisnika ovlastio bliskog člana porodice. Međutim, to samo omogućava firmi da „živi“, ali ni dalje ne rješava pitanje dugova, iz kojih se može izvući jedino prodajom ili izdavanjem poslovnih kvadrata. I to desetina hiljada.

Biće zaista interesantno vidjeti epilog ove poslovne „bajke“, jer će on direktno odgovoriti na pitanje: Koliko Dodik još posjeduje stvarnog uticaja i moći?

Čini mi se nedovoljno da uspješno razriješi „Radišićev čvor“ iz Picinog parka. Koji je sam svezao. I sebe u njega.

 

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 24

Ostavite komentar
Name

Jolanda

13.08.2014 21:12

Bravo Vaskovicu junace ove zabokrecine zvane BiH. Pisi, istrazuj, valjda ce se neko ohrabriti da krene u ciscenje.

ODGOVORITE
Name

Igor BL

13.08.2014 21:35

Zasto MTS Srbija i Vucic ne raskinu ugovor sa Milom Radisicem i ne naprave novi objekat u Banjaluci???

ODGOVORITE
Name

Nazalost...

13.08.2014 21:50

kad moze kriminalac osudjen na tri godine da pije kafu sa predsednikom drzave onda moze i da vodi firmu iz zatvora. Slika i prilika nase drzave. Ima li igde Zgradoljuba Davidovica u tim aferama ili se lisac vjesto izvukao?

ODGOVORITE
Name

Aco

13.08.2014 21:55

Slucaj Radisic je sitnica sta ce se sve desavati. Hapsenje Causevica je pokazalo da stranci počinju uzimati stvari u svoje ruke, sto i Vaskovic indirektno potvrdjuje. Naravno,to je žalosno, i ovoliki kriminal od strane političara-tajkuna se izgleda samo tako moze zaustaviti.

ODGOVORITE
Name

Laktasi

13.08.2014 22:07

Blizi se 28 septembar, prvo ce ovdje mafijas da dozivi debakl a onda za par dan 12 oktobra mu je definitivno kraj. Ali sta ga briga ode on u BG da uziva u parama koje je oteo od svih nas sa svojim kumovima Skrbicem i ovim nasim kabadahijom Stankovicem koji strasi ljude ovdje i prijeti otvoreno narodu. Ali svi su ih odavno procitali. I sam cestiti nacelnik Topolovic podrzava javno Ognjena Tadica za Predsjednika. Naprijed Ognjene, naprijed SDS do pobjede

ODGOVORITE
Name

Nezadovoljan

13.08.2014 22:44

Đavo dao, đavo će i odnijeti!!!!

ODGOVORITE
Name

Ja

14.08.2014 04:44

3 godine za 40 miliona km.!? Hocu i ja tako, isplati se... Meni su uzeli (oteli) auto zbog 1200 km duga u Poreskoj!

ODGOVORITE
Name

prnjavorcanka

14.08.2014 04:53

Toliko o nasim sudovima, toliko o nasoj policiji. Ovaj je uzeo milione i nista. A obicnog gradjanina tuze ako ne plati tv pretplatu. Jel nam treba ovo i naredne cetiri godine? Drugari, imamo sansu za promjene,to nam nudi SDS. Spasimo nasu Republiku i zatvorimo lopove.

ODGOVORITE
Name

Radovan

14.08.2014 05:51

Picin park dobio picajzle!!!

ODGOVORITE
Name

nomad

14.08.2014 06:18

Mislim da je svima jasno kakva je osoba Glavni Baja. Dalje ne može ovako. Dotakli smo dno dna.

ODGOVORITE
Name

vuper

14.08.2014 06:28

Zasto niko ne pita te patriote zasto nase firme to ne grade?

ODGOVORITE
Name

Milan SNSD

14.08.2014 06:37

Nr brinite Sve ce to Baja da resi, a na kraju može sve i da plati jer covek se nakrao narodnih para na vreme. Na kraju prvog mandata bio je najbogatiji od svih politicara zajedno a danas na kraju drugog mandada bogatije jos nekoliko puta. Mislim u Republici Srpskoj niko mu nista ne moze jer to je veliki politicki i ekonomski kriminalac. Jedino posle izbora da mu SIPA stane na rep. Al i to je pitanje jer Amerikanci nece dozvoliti, Dodo ce njima ponovo trebati.

ODGOVORITE
Name

Iz Federacije

14.08.2014 06:39

Zelim reci samo ovo: Puno bolje se zivjelo i poslovalo, ajde da kazem poslije ovog glupog rata, od neke 1999 do 2003. Ljudi su i postovali i druzili. Ja sam imao na desetine novih poslovnih prijatelja u Republici Srpskoj i izuzetno smo saradjivali. Sta se desilo nakon toga, ne znam, znam da su ti ljudi ostali isti, ali trgovina nije. Uvukli se u svoje torove kao marva, i svako na svakoga rezi, a privreda i trgovina stoji. Osim kod lopova koji su od tih godina. Ne znam i ne sjecam se ko je na vlasti u Republici Srpskoj od 2003, al znam da u federaciji su uvijek isti i uvijek nepismeni glasaju za njih, jer se hrane njihovim neznanjem i obecanjem zlatnih kasika. Do sada nisam izlazio na izbore, al sada cu, i dobru cu razmisliti kome dati glas, nezavisno da li je iz Republike Srpske ili federacije, al samo da se vrati na taj normalni period 1999-2003. Toliko

ODGOVORITE
Name

Laki

14.08.2014 06:55

Ljudi pa koliko ko ima života da čeka kad će biti bolje, sa ovim kretenom-pa kome treba takva Republika Srpska zaduzena do grla?

ODGOVORITE
Name

p

14.08.2014 07:12

Razumijem Dodikove kumove i poltrone- oni glasaju za Dodika ne što ga vole već što štite svoje mafijaške poslove , znači iz koristi ali ne razumijem glupe babe, penzionere i ostale koji bez ikakve koristi slijepo vjeruju pročitanom Mili - običnom kriminalcu!?

ODGOVORITE
Name

mila

14.08.2014 07:19

Ponašajući se kao što se Dodik ponaša, i proizvodeći kumove u tajkune, odnosno okumljući sa sa onima koji su već tajkuni, sve zarad vlastitog bogaćenja, neminovno je da se na taj način stvara čvor, čija omča će se jednog dana naći oko njegovog vrata.

ODGOVORITE
Name

Djole

14.08.2014 07:45

Sve bandit do bandita na celu je bombas -- baja.

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

14.08.2014 08:42

CRNI MILORADE.... u šta si se uvaliooo pa ne gine ti 20 godina robije ...

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

14.08.2014 08:49

Dodik od ..oktobra imaces pretplatu za tugu..prvi red..!

ODGOVORITE
Name

posavina

14.08.2014 09:34

Lopov lopovuuuuuuu

ODGOVORITE
Name

Sloboda

14.08.2014 12:13

Svima dati slobodu, a uzeti kompletnu imovinu i neka krenu od nule.

ODGOVORITE
Name

Nazalost

14.08.2014 14:16

Zalosno je sto nam ukradose jedini zivot koji imamo! Poltroni! Ljudi nemaju novca da djecu obraduju bilo cime, a kamo li da priuste nesto vise!

ODGOVORITE
Name

Никола

14.08.2014 14:29

Нико нормлан не моше разумјети Пресједникову упетљаност у тај чвор. Не може се рећи да је пресједник незнлица и да не зна шта је економија. Он има и савјетнике људе од струке. Никоме није јасно да се у оваквој немаштина нађе 250 000 000 КМ у рукама Миле Радишића. То би уништило све и једну економију на овоме свијету. То није економија. Економија је наука која прочава како из оскудних ресурса произвести материјалма добра и прасподјелим подмирити потребе људи. Људи се понашају као да не знају ни какве ресурсе имају. Нити се стварају нове вриједности нити има прерасподјеле да се подмире потребе великог броја људи. Гледа се како ће се што више туђих торба испразнити да своју напуни. Такви људи мисле да су успјешни. То није успјех то има своје друго име. На жалост обични људи често су у неприлици да морају признати да принудно говоре оно што не мисле.

ODGOVORITE
Name

Poligraf

14.08.2014 17:15

S obzirom na ponašanje dotičnog u ovom slučaju, odnosno svemu u vezi sa tim mutnim poslovima sa gradnjom tog objekta u Picinom parku i te nelegalne otimačine gradskog gradjevinskog zmljišta, te hladnokrvnog uništavanja porodice Vulić, dotični će morati na poligraf. Da odgovori da li je on naložio ubistvo Milana Vukelića a ako nije da li zna ko jeste.

ODGOVORITE