Prnjavor: Učesnik atentata u Sarajevu dobija ulicu

Grad podno Ljubića i Motajice dobiće uskoro spomen-ploču i ulicu koja će nositi ime Cvjetka Popovića, rođenog Prnjavorčanina i jednog od osuđenih učesnika Sarajevskog atentata, odlučili su odbonici ovdašnjeg lokalnog parlamenta.

Republika Srpska 13.08.2014 | 09:15
Prnjavor: Učesnik atentata u Sarajevu dobija ulicu

“Namera nam je da, ako se poklope i druge okolnosti, već na praznik Preobraženje Gospodnje, kada naša opština obeležava krsnu slavu, podignemo spomen ploču sa imenom ovog junaka. Spomen-ploča biće postavljena na potpornom zidu na početku nove ulice koja će nositi njegovo ime, u gotovo samom centru grada između Svetosavske i Ulice Veljka Milankovića”, rekao je Borko Lukanović, predsednik SO Prnjavor.

Na otkrivanje spomen-ploče i otvaranje ulice u Prnjavor bi trebalo da stigne i Popovićeva kćerka Cvijeta.

“Još u vreme svog predratnog službovanja u Sarajevu imao sam izuzetnu priliku da upoznam Cvijetu”, priča Ljubo Jugović, poznati prnjavorski advokat, jedan od inicijatora ovog poduhvata i direktor ovdašnjeg Građanskog demokratskog centra.

Posle više godina života u Kanadi, Cvijeta je odnedavno u Vojkovićima, Istočnom Sarajevu. Ganuta je odlukom da jedna od ulica u očevom rodnom gradu nosi njegovo ime.

Načelnik opštine, dr Siniša Gatarić, ističe da je podizanje ovog spomen-obeležja pogotovo značajno jer dolazi u vreme obeležavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, ali i pokušaja grubog krivotvorenja istorije.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Жарко

13.08.2014 10:37

Поздрављам овај лијепи гест...

ODGOVORITE