Vlada ne da saglasnost Bijeljini

Ministarstvo finansija Republike Srpske nije dalo saglasnosti gradu Bijeljina za novo kreditno zaduženje u iznosu od pet miliona maraka koji bi bio utrošen za sanaciju šteta od poplava.

Republika Srpska 12.08.2014 | 23:13
Vlada ne da saglasnost Bijeljini

Razlog tome je, kažu iz Vlade Srpske, što je dio sredstava namjenjen za pomoć ugroženim domaćinstvima i privrednim subjektima.

Vlada Republike Srpske stavila je veto na odluka o kreditnom zaduženju u iznosu od 5 miliona KM za sanaciju šteta od poplava, donesenoj na posljednjem zasjedanju skupštine grada Bijeljina.

"Vlada nije dala saglasnost uz obrazloženje da dio sredstava koji je bio namjenjen za sanaciju šteta privrednih subjekata i domaćnstava, za šta je planirano oko 1,5 miliona KM, predstavlja jednu vrstu ličnog davanja" rekao je Milorad Sofrenić,  načelnik Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Bijeljina.

Iako je prema zakonu gradovima i opštinama, koje su najviše stradali za vrijeme majskih poplava, dozvoljeno da prelaze granicu kreditnih zaduženja ovakva odluka Vlade Srpske da zabrani zaduženje iznenadila je bijeljinsku gradsku vlast.

"Mi smatramo ako je donijeta odluka da se Doboj, Šamac i Bijeljina mogu kreditno zadužiti više od dozvoljenih 18% u slučaju ako su sredstva namjenjena za sanaciju šteta od poplava, da je logično da u štete od poplava spadaju i stambeni i privredni objekti. Oni to tumače drugačije i nama ne preostaje ništa druga nego da prihvatimo to, oni su ipak iznad nas" zaključio je Milorad Sofrenić,  načelnik Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Bijeljina.

S obzirom da je gradskoj vlasti zabranjeno da od kreditnih sredstava pomogne poplavama oštećenim domaćinstvima i privrednim subjektima, na sljedećem zasjedanju skupštine izmjeniće plan trošenja sredstava, tako da sva budu namjenjena za sanaciju infrastrukture i nasipa, u nadi da će tako naići na razumjevanje republičke vlasti.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

ko bolje zna od njih

12.08.2014 13:13

da bi „u izbornoj godini odobrena kreditna sredstva mogla biti zloupotrijebljena i iskorištena za izbornu kampanju

ODGOVORITE
Name

SNSD-ovac bijeljina

12.08.2014 13:14

stvrno kad pogleda čovjek sadašnje stanje koje SNSD represivno vrši prema bijeljini i svima nama pa i onima koji glasamo za SNSD sa pravom se upitamo da li mi koji glasamo za SNSD a živimo u Bijeljini postojimo za tu našu stranku ili smo i mi otpisani iako smo članovi iste?

ODGOVORITE
Name

Bjeljinac

12.08.2014 13:27

Zato podrsku moje porodice i mene vise nece imati!!!

ODGOVORITE
Name

velibor d.

12.08.2014 16:34

Da je vlast u Bijeljini SNSD-ova milioni bi išli u nju,Dodik ne bi izlazio iz grada... Ovako jadni narod mora sam da se snalazi... Brzo će i oktobar!!!

ODGOVORITE
Name

ssss

12.08.2014 16:55

Mozes kako hoces, ali ne i dokad hoces... Sjecam se bilborda u Sarajevu sa porukom konzervativnog bosnjackog korpusa Volfgangu Petrichu...Nicija nije do zore sijala! Panta rei, panta rei

ODGOVORITE
Name

exsa

12.08.2014 16:55

Bijeljina ce uvjek imati problema sa poplavama. Da je mogla da se izgradi Tito bi je gradio ali on je vidio da je to mocvara koja stalno plavi i ostavio je za poljuprivredu a u ZV je napravio dobar nasip i industriju. Ali Bijeljina je iskoristena za sverc pa jos kad su udbasi vidjeli sve te njive i progane poslije Dejtona dogovorile se da poljuprivredno zemljiste pretvore u gradjavinsko,da grade na divlje i sl su uradili u BG gdje su naselili prognane iz RSK,Kosova i RS a sad im i cigane uvaljuju po tim divljim naseljima kao sto su Ledine,Borca,Ovca,Kaludjerica i sl jer sve je to mocvara i svima su zidovi memljivi,kuce plave od najobicnije kise,kanalizacija im se izliva i sl i tu nema spasa....a da ne pricam da su u Beogradu ar placali od 2000eu do 8000eu,da su sami uvodili struju,pravili put,vodu,telefon i za svaku ovu stavku su davali po minimum 2000eu po domacinstvu...i na kraju im opet ne daju papire nego kazu imas upotrebnu dozvolu ali nemas ciste papire da prodas kucu 1/1 kao svoju a ako hoces da imas plati legalizaciju koja iznosi kao jos jednu kucu da pravis.Sto puta sam rekao tim iz RSK i Kosova a posebno iz RS da je samo ludak i budala mogla da kupi tu zemlju oko BG i da im je sto puta bolje bilo da su kupovali podrucje ZV.

ODGOVORITE
Name

semberac

12.08.2014 21:20

predizborni trik

ODGOVORITE
Name

struka

12.08.2014 21:31

"exsa", potpuno ispravno razmišljanje. Medjutim tako nam je sve. Diletanti su sve preuzeli.

ODGOVORITE
Name

srbin-rs

12.08.2014 22:13

Zato ce Banja Luka da sija i bez kreditnih zaduzenja. Mile nicija do zore nije gorila tako da i tebi nece.

ODGOVORITE
Name

ccc

13.08.2014 06:05

Samo krediti. Šta oni misle ko će to vraćati?

ODGOVORITE