Njemačka zahtjeva “Brisel 2“

Poglavlja EU na ledu do novog sporazuma Beograda i Prištine. U drugom okvirnom dogovoru postaviće se pitanje prisustva Kosova u UN.

Svijet 09.08.2014 | 22:56
Njemačka zahtjeva “Brisel 2“

Do sledeće međuvladine konferencije Srbije i EU, koja će praktično otvoriti pregovore o članstvu Srbije u Uniji, vrlo verovatno neće doći pre proleća.

Kako saznaju „Novosti“, neformalni preduslovi za njeno održavanje, a na kojima posebno insistira Berlin su: do kraja ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma, kao i usvajanje drugog okvirnog dogovora Beograda i Prištine, tzv. Brisela 2.

Očekivanja u EU, a prvenstveno poslanika vladajuće koalicije u Nemačkoj, su da ovaj sporazum najpre definiše sadržaj pregovaračkog poglavlja 35 (koje se odnosi i na Kosovo) posle čega će biti moguće njegovo otvaranje.

A prema poznatim zahtevima, koje su nedavno ponovili i poslanici Bundestaga u Beogradu, druga poglavlja ne mogu da se otvaraju pre nego što se „načne“ 35.

Ministarka bez portfelja zadužena za EU Jadranka Joksimović potvrđuje, za „Novosti“, da postoje zemlje koje vezuju otvaranje prvog poglavlja sa napretkom u briselskom dijalogu koje će se pratiti kroz poglavlje 35, ali ona veruje u „brži red vožnje“:

"Završili smo pregovaračku poziciju za poglavlje 32 koje se tiče finansijske kontrole i očekujemo da bi moglo da bude otvoreno u oktobru, na međuvladinoj konferenciji. Spremni smo za nastavak dijaloga sa Prištinom, ali trenutno proces stagnira zbog njihovih političkih dešavanja oko formiranja vlade".

Joksimović još kaže da posle svih napora i koraka preduzetih u prethodne dve godine, ne bi bila dobra poruka za Srbiju da bude usporavana na EU putu zbog političke situacije u Prištini.

Istovremeno, u Prištini nisu zadovoljni formatom pregovora sa Beogradom, a jedna od ideja koja se čula od pretendenata na premijersku poziciju Ramuša Haradinaja je da razgovore treba nastaviti unutar Direktorata Evropske komisije za proširenje, što bi značilo spuštanje nivoa dijaloga.

Dušan Janjić, iz Foruma za etničke odnose, kaže, za „Novosti“, da će se dijalog, po formiranju vlasti u Prištini i izboru naslednika šefice evropske diplomatije, verovatno nastaviti na premijerskom nivou, do usvajanja drugog okvirnog sporazuma:

"Taj dokument otvoriće nova pitanja: saradnju sa Kosovom u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, čime se neće tražiti priznanje njegovog članstva, već „neometanje“ prisustva. Zatim, položaj srpske zajednice na KiM, obrazovanje, kultura, imovina i status SPC. Sve ove teme preći će u poglavlje 35, što praktično znači da o njima neće razgovarati premijeri".

Naš nekadašnji ambasador u Berlinu Ivo Visković kaže nam da spuštanje dijaloga na tehnički nivo i „umetanje“ pod Direktorat za proširenje ne bi bilo dobro:

"Srpska diplomatija treba da uloži napore da do toga ne dođe".


Izvor: Večernje novosti

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

10.08.2014 06:53

Njemci će da izdignu Kosovo zajedno sa amerima, a onda će svi da se raspadnu pod rukom terorizma i islamizma, ali će da bude kasno jer znaju njemci kojim je najači otpor puštao tokom Prvog i Drugog Svjetskog rata pa sada nas levate, a ovi naši političari potrčke samo trče za lovom i foteljama.

ODGOVORITE
Name

Cvele

10.08.2014 08:47

Nemci hm veciti neprijatelji Srbije. Okrenuti se istoku, sa zapadom samo koliko se mora

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

10.08.2014 09:25

Taktika koju odavno primjenjuju svukuda. Nije mi jasno kako to nisu primjetili. Krajnja faza je priznavanje Kosova ali prvo treba izvući što više ustupaka i umanjiti zločine kao što je žuta kuća. Slično se kod nas događalo sa Orićem i u Hrvatskoj sa Gotovinom i Markačem. Imali su od koga vidjeti kako to ide iz bližeg okruženja.

ODGOVORITE