Ko je prvi u 'selu' Srbiji?!

Posle evropskih lekcija iz kojih vrlo verovatno nećemo izvući pouke okrećemo se domaćem prvenstvu koje će, kao i uvek, imati jasne favorite u trci za titulu, ali i za međunarodnu scenu...

Fudbal 09.08.2014 | 20:30
Ko je prvi u 'selu' Srbiji?!

Slavodobitno su protekle sezone fudbalski pregaoci Srbije trubili o nikad ravnopravnijem prvenstvu u kojem ni Crvena zvezda ni Partizan ne mogu da računaju na unapred dobijene utakmice. Ali, tokom proleća „sve je došlo“ na svoje mesto, pa su beogradski večiti po ko zna koji put ostale rivale ostavili za dve dužine. Jagodina i Vojvodina sasvim očekivano izborili su izlazak u Evropu (kasnije i Čukarički, ali samo zahvaljujući Zvezdinoj eliminaciji), a ni rasplet u borbi za opstanak nije mnoge iznenadio...

A onda su došli ti evropski izazovi i ogolili surovu istinu – ujednačeno ne znači i kvalitetno.

Utisak je da će nova sezona u Superligi biti još ujednačenija i verovatno – još nekvalitetnija. Jer, Partizan je bio neuobičajeno miran tokom prelaznog roka, stiče se utisak da je za nijansu jači nego prošle sezone, ali mediji nagađaju da odlasci tek predstoje crno-belima... Zvezda je, sada već po navici, kupovala mnogo, ali registrovala – ništa. Barem ne u trenutku pisanja ovog teksta.

Slične muke morile su i Vojvodinu, Rad, OFK Beograd, Radnički iz Kragujevca... koji je, iako je rešio probleme, možda i najbolji primer „sistema“ koji vlada u srpskim klubovima. Samo ovog leta stadion „Čika Dača“ napustilo je 17 igrača.

Sudeći po aktivnostima tokom letnje pijace možda je došlo vreme da se Čukarički i definitivno ustoliči kao jedan od najorganizovanijih klubova u Superligi, s obzirom na to da su Brđani zadržali kostur tima, pa se, za razliku od protekle sezone, dobri rezultati ovaj put ne bi mogli svrstati u kategoriju iznenađujućih. Isto važi i za Jagodinu koja je dovođenjem Fredija Adua koliko-toliko prodrmala učmalu fudbalsku javnost u Srbiji. Vojvodina je ostala „samo“ bez supertalentovanog Sergeja Milinković Savića, ali turbuletno leto u kancelarijama na „Karađorđu“ ne sluti na renesansu novosadske Stare dame.

Svi ostali manje-više su ukalupljeni u krajnje skromne domete srpskog fudbala, čiji i najbolji predstavnici na evropskom nivou, više tu nema dileme, služe kao sparing partneri čak i netalentovanim zemljama. Jasno je zato da će višegodišnja želja čelnih ljudi FSS – pune tribine – i ove sezone ostati neuslišena.

Uostalom, da je FSS ostao dosledan pravilima koja je sam doneo, srpskom fudbalu nedostajalo bi ne samo publike, već i klubova za takmičenje, pošto je njih čak 12 dobilo „uslovne licence“. Patent Tomislava Karadžića i njegovih saradnika. Istini za volju, sa četiri kluba prvenstvo i ne može da se igra. Čak ni pod svetlom reflektora koji su već godinama glavna tema kada „mudre glave“ sednu za sto (obično kafanski) da razgovaraju o progresu.

O samom terenu i kvalitetu fudbala - nekom drugom prilikom. Izgleda i u nekoj drugoj sezoni...

Komentari / 0

Ostavite komentar