Donjeck pod opsadom

Ukrajinska armija je jutros osvojila grad Krasni Luč u Luganskoj oblasti, posle čega su se Donjeck i Gorlovka našli u potpunoj opsadi, kaže komandant proruskih aktivista Igor Strelkov, prenosi Ria novosti.

Svijet 09.08.2014 | 15:06
 Donjeck pod opsadom

"Kozaci su tradicionalno bežali, u gradu se drži samo jedan njihov mali odred. Desilo se to na šta sam ja više puta upozoravao", kaže komandant aktivista u Donjeckoj oblasti Igor Strelkov.

Za mnoge stanovnike Donjecka jutro je počelo u 5 časova po lokalnom vremenu, jer se grad probudio od gađanja iz teške artiljerije, javlja ruski radio Glas Rusije, a prenosi Tanjug.

Gradska skupština je saopštila da je situacija u gradu i dalje napeta, ali da grad funkcioniše normalno. Lokalni zvaničnici su saopštili da nijedna stambena zgrada nije pogođena i da nema izveštaja o žrtvama.

U međuvremenu, ukrajinske vlasti saopštile su da su sprečile pokušaj Rusije da pošalje vojnike preko granice u Ukrajinu pod izgovorom da šalju humanitarnu pomoć.

"Ogromni konvoj kretao se ka ukrajinskoj granici u pratnji ruskih vojnika i vojne opreme", izjavio je zamenik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Valerij Čalij sinoć u intervjuu za ukrajinsku televiziju.

"Navodno u dogovoru sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta u Ukrajini, humanitarni konvoj sa 'mirovnjacima' trebalo je da uđe u zemlju očigledno zato da bi izazvao sveopšti sukob", tvrdi Čalij.

Čalij je rekao da je ovaj pokušaj sprečen diplomatskim kanalima ne navodeći više pojedinosti, navodi AFP.

Izvor: RTS

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hd

09.08.2014 15:32

Izdadoše ih Rusi. Još jedan primjer da velike države gledaju samo svoje interese.

ODGOVORITE