NATO: 20.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici

Rusija je okupila oko 20.000 vojnika na istočnoj granici Ukrajine i mogla bi da ih pošalje u tu zemlju pod izgovorom humanitarne ili mirovne misije, saopštio je danas NATO.

Svijet 06.08.2014 | 12:45
NATO: 20.000 ruskih vojnika na ukrajinskoj granici

"Ne želimo da nagađamo šta Rusija ima na umu, ali možemo da vidimo ono što Rusija radi na terenu - a to je razlog za veliku brigu. Rusija je nagomilala oko 20.000 vojnika spremnih za borbu na ukrajinskoj istočnoj granici", saopštila je portparol Alijanse Oana Lungesku.

Ona je dodala da gomilanje vojske "izaziva dodatnu eskalaciju situacije i potkopava napore za pronalaženje diplomatskog rješenja krize"."Ovo je opasna situacija", rekla je Lungeskuova.NJemačko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da Moskva treba da izbjegne poteze koji bi mogli da dovedu do dodatne eskalacije krize u Ukrajini.

"Zahtijevamo najveću moguću transparentnost i pozivamo Rusiju da se uzdrži od bilo kakvih koraka koji bi vodili ka dodatnoj eskalaciji. To bi mogla da bude kombinacija vojnih vježbi i okupljanja trupa", rekao je portparol.

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da je prijetnja od direktne intervencije ruske vojske u Ukrajini porasla u posljednjih nekoliko dana.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Milojko-Banja luka

06.08.2014 11:01

Kada bi dao bog i ušli u Ukrajinu i odbrane svoj narod a ne kao Srbija što svoj ostavi turcima,albancima,hrvatima itd.

ODGOVORITE
Name

axxe

06.08.2014 11:02

Sta god uradi podrzavam rusiju dosta je i vas UN,USA i NATO .

ODGOVORITE
Name

Julio

06.08.2014 11:13

Nema od ovoga nista,mogu gomilat i 50000 vojnika,nego uzetli su krim i sad je najbolje da se usute ,nebili se Ove sankcije prekinule.citam vec sankcije pocinju da djeluju na obican svijet,vec du dvije ruske avio-kompanije otisle u konkurs,tako da oko 27000ruskih turists u svijetu nezna kako da se vrate kuci.

ODGOVORITE
Name

Radovan

06.08.2014 11:37

Ruska DUMA treba da se obrati NATO-u da pošalju snage da ih zaštite od eventualnog napada Ukrainske vojske na teritoriju Ruske federacije.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

06.08.2014 13:54

Za ove dželate koji uporno gaze preko ljudskih leševa "diplomatsko" rješenje krize bi bilo kada bi se pobile sve proruske snage odnosno Rusi posebno na jugoistoku Ukrajine. Krajnje je vrijeme da ruska vojska pregazi tu teritoriju i zaštiti svoj narod. Što se sankcija tiče uvešće ih oni i uvode svakako ali brzo će dobiti odgovor i gubitke zbog toga.

ODGOVORITE
Name

dado

06.08.2014 20:59

Alo bre... Na teritoriji Rusije na svojoj zemlji su sa svojom vojskom... Nisu na Ukrajinskoj strani a pogvotovo nisu na americkom tlu... Sta vas briga koliko i gde imaju vojnika na svom tlu... Ne pitaju ni Rusi vas sto imate svoje vojnike svuda po svetu iako bi imali potpuno pravo za to... Sta bi vi, da Rusi od vas traze dozvolu kada jedan ruski vojnik izadje iz kasarne i ode u wc...

ODGOVORITE