Klizišta u Kotor Varošu i Banjaluci

U Banjaluci su se usled obilnih padavina izlile bujične vode i aktivirala su se klizišta na širem području grada.Najugroženija su naselja Starčevica, Mejdan, Ada, Debeljaci i Vrbanja, saopšteno je iz Uprave Civilne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska 06.08.2014 | 12:25
Klizišta u Kotor Varošu i Banjaluci

Bez struje su ostala naselja Starčevica i Mejdan, te delovi naselja Rebrovac, Ada, Debeljaci i Borik.Ekipe Civilne zaštite i vatrogasci su na terenu, a na čišćenju i asanaciji terena i objekata na raspolaganju je sva mehanizacija.

Kiša koja neprestano pada i na području opštine Kotor Varoš uzrokovala je nova klizišta, a vodostaj reke Vrbanje povećava se i preti da će poplaviti domaćinstva u naseljima Tovladić i Novo Selo.

U jutarnjim časovima ponovo je došlo do odrona u Mesnoj zajednici Grabovica, gde su radnici preduzeća "MG Mind" već uklonili 200 kubika nanosa zemlje i drveća.Ukoliko bude neophodno uslediće transport mehanizacije sa prevoja Borja kako bi se zaustavila moguća aktivacija klizišta, rekao je zamenik načelnika opštine Marko Zeljković.

U naselju Ravne na putu Kotor-Varoš - Vagani oštećen je put tako da je saobraćaj u prekidu. U toku su aktivnostu na uspostavljanju putne komunikacije.Vrbanja je u porastu i gotovo je poplavila Gradsko šetalište, a najveći problem predstavljaju okolni potoci koji se izlivaju po naseljima, jer ih Vrbanja ne može primiti u svoje korito.

Opštinski krizni štab jutros je održao sednicu na kojoj je konstatovano da sve službe budu u pripravnosti radi pružanja pomoći ugroženom stanovništvu.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dragon

06.08.2014 15:09

Pocelo je pocelo , ali mi smo kao lokalna zajednica mocni , te cemo nasem narodu dati nove parcele samo ne znam koliko kvadrata ... 4 do 5 m2.

ODGOVORITE
Name

sds poklonio sredstva za polavljene

06.08.2014 15:13

СДС поклонио средства угроженим од поплава Члан Главног одбора СДС Ненад Стевандић рекао је данас новинарима да је ОХР на захтјев и сагласност СДС одблокирао 540.000 КМ и усмјерио за обнову школа на подручјима која су поплављена током маја ове године. "Средства, која су нам након проблема са ОХР-ом била одузета, су након нашег захтјева деблокирана и усмјерена у обнову школа, које су оштећене у катастрофалним поплавама", казао је Стевандић . Овим новцем ће бити обновљене двије основне школе у Бијељини, у Дворовима и Основна школа "Меша Селимовић", У Добоју Основна школа „Доситеј Обрадовић" и Средњошколски центар " Никола Тесла" у Шамцу. Такође, од ових средстава биће обновљене и основне школе у Маглају и Домајевцу. Предсједник СДС Младен Босић након мајских поплава упутио је захтјев ОХР да се одблокирају средства СДС у вриједности 540.000 КМ и усмјере становништву у поплављеним подручјима.

ODGOVORITE