BiH pada na listi stabilnosti

Institut za ekonomiju i mir objavio je Globalni indeks mira u kome se tvrdi da će BiH, Zambija, Haiti, Argentina, Čad, Nepal, Burundi, Gruzija, Liberija i Katar u naredne dvije godina pasti na listi stabilnosti.

Bosna i Hercegovina 05.08.2014 | 14:03
BiH pada na listi stabilnosti

Prema ovogodišnjem indeksu, Island, Danska, Austrija, Novi Zeland i Švajcarska su najmirnije, a Sirija i Avganistan najnemirnije zemlje u svijetu. Sirija je zamijenila Avganistan na posljednjem mjestu, kao najmanje mirna zemlja. Gruzija, Obala Slonovače i Libija zabilježile su najveći napredak od prošle godine. Zajednička im je karakteristika jačanje političke stabilnosti.

Ove godine analize uključuju i procjene rizika. Istraživanje ukazuje da će u sljedeće dvije godine neke zemlje, među kojima je i BiH, pokvariti svoje mjesto na ovoj listi (61). U našoj regiji najbolje su rangirani Slovenci, koji su se našli na 14. mjestu, Hrvatska je na 26, Srbija na 52, Albanija na 65, a Makedonija na 87. mjestu.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Nataša BL

05.08.2014 12:31

Čuj pada, zar BiH uopše postoji na LISTI STABILNOSTI. Možda jedino ako je listu pravio Lagumdžija zajedno sa Dodikom koji se s njim slaže odlično. Samo je Lagumdžiji BiH najnezaduženija država u svijetu, pa prema tome i stabilna. Tu već Dodik ne zna ni sam šta misli, jer jedan dan BiH mora da bude Dejtonska, drugi dan će RS biti nazavisna. Majko mila, dugo ova država i postoji ko je vodi.

ODGOVORITE