Predalo se 700 ukrajinskih vojnika

U gradu Šahtjorsku u Donjeckoj oblasti, gdje se vode ulične borbe, predalo se više od 700 ukrajinskih vojnika, javio je Itar-Tas, pozivajući se na izjavu jednog od komandira armije samoproglašene Donjecke Narodne Republike datu agenciji "Novorosija".

Svijet 05.08.2014 | 13:01
Predalo se 700 ukrajinskih vojnika

"Stigla je vijest ustanika da su se u Šahtjorsku, koji brane združene jedinice ustanika, predala 702 ukrajinska vojnika", navela je ta agencija.

Itar-Tas navodi da nema potvrde te informacije iz drugih izvora.

Izvještač Ruske informativne agencije (RIA) Novosti javio je večeras da proruske snage i ukrajinske snage bezbjednosti nastavljaju u Šahtjorsku ulične borbe i razmjenu artiljerijske vatre.

U gradu je stradalo mnoštvo kuća, izgorjele su benzinske pumpe i prodavnice, a ljudi na ulicama praktično nema, preostalo malobrojno stanovništvo je u podrumima i skloništima, izvještava novinar RIA Novosti.

Prije nekoliko dana počela je snažna ofanziva na Šahtjorsk sa sjevera i juga, a cilj ukrajinskih snaga je opkoljavanje Donjecka i njegovo "odsjecanje" od Luganske oblasti i Rusije, navodi ta agencija.

Nakon što je više od 400 ukrajinskih vojnika prešlo u Rusiju, mediji pokušavaju da odgonetnu pravi razlog tog postupka.

Komentarišući tu vijest, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da prebjeg 438 ukrajinskih vojnika u Rusiju znači da je naredba ukrajinske vlade da se (vojnici) sukobljavaju sa sopstvenim narodom nemoguća.

Lavrov je takođe ocijenio da je "ukrajinska kriza samo izgovor koji NATO koristi da bi stvorio tenzije s Rusijom u potrazi za razlogom postojanja".

Komentari / 0

Ostavite komentar