Zalog ili prodaja potraživanja po osnovu vaučera

S obzirom na mnogobrojne žalbe građana da nabavka robe putem platnih kartica ide veoma sporo i da je evidentan nedostatak pojedinih roba, predstavnici ministarstva finansija, Privredne komore Republike Srpske i poslovnih banaka dogovorili su da će privredni subjekti, koji su sklopili ugovore sa Fondom solidarnosti, gotovinu za nabavku nove robe obezbjediti putem zaloga ili prodaje svojih potraživanja bankama, potvrdio je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Republika Srpska 04.08.2014 | 17:29
Zalog ili prodaja potraživanja po osnovu vaučera

On se osvrnuo i na odluku o učešću opština i gradova u prihodima od PDV i načinu raspodjele.

U mnogim poplavljenim područjima građani još uvijek ne mogu koristiti svoje vaučere, jer nema dobavljača sa određenom robom ili dobavljača ima, ali nema robe. U Vladi su, konačno svjesni ovih problema.

I dobavljači imaju problema, a najveći je kako obezbjediti gotovinu za nabavku nove robe. Odgovor je pronađen u razgovoru ministra, Privredne komore i poslovnih banaka. Predlaže se da dobavljači svoja potraživanja daju u zalog poslovnim bankama. Ipak, kako Tegeltija kaže, drugo rješenje je bliže dobavljačima.

Tegeltija se osvrnuo i na odluku o učešću opština i gradova u prihodima od PDV. Popis stanovništva je, iako još uvijek u preliminarnoj fazi,a koji je bio, kako je priznao minister, temelj za ovu odluku, prikazao drugačiju sliku o brojnosti stanovništva u opštinama.

Prema toj odluci 34 lokalne zajednice u Srpskoj imaće manje sredstava, a 28 opština imaće više sredstava od PDV bez obzira na stepen razvijenosti. Tegeltija je kazao da je vlast nezadovoljna zbog pokušaja vaninstitucionalnog djelovanja pojedinih načelnika.

Upravo je Savez  gradova i opština mjesto gdje se trebaju rješavati ovakva pitanja, kaže Tegeltija i naglašava da će Vlada poštovati svaku odluku saveza ukoliko se postigne koncenzus o drugačijoj podjeli ovih sredstava.

Ministar finansija je još jednom ponovio da se izmjenama Zakona o fiskalnim kasama oslobađaju fiskalizacije pojedine grupe malih preduzetnika, a spisak oslobođenih djelatnosti biće objavljen u narednom periodu, kazao je ministar, ne precizirajući kada.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Podatak

04.08.2014 15:57

Mrkonjički klan.

ODGOVORITE
Name

pijacar

04.08.2014 16:26

A sta ce biti sa privatnika koji daje robu za vaucere kad ne uspije iz Fonda naplatiti potrazivanja? Da li ce se usuditi da tuzi fond i drzavu? Ja mislim da hoce jer je ovde vladavina prava, brajko nema cile mile.

ODGOVORITE
Name

justice

04.08.2014 17:58

Pa koliko ste samo nesposobni, oteli ljudima postotak, od toga pokrali dobar dio, i ovo sto je preteklo nisu u stanju da podjele, kakav cirkus, za nepovjerovati...

ODGOVORITE
Name

MIRKO

04.08.2014 18:29

Tegeltija, lopužo, i tebe će ovaj narod vidjeti iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

direktna

04.08.2014 19:36

Sram vas bilo, spavajte jednu noć u mojoj kući, još nema ni pojma o vaučerima u mojoj opštini.

ODGOVORITE
Name

stop

04.08.2014 20:27

Mislim da je covjek opet jasno rekao, samo narod to ne razumije - nadam se da jednom hoce, drzava ce opet da se zaduzi kod komercijalnih banaka, a pare koje su stizale od pomoci i m-tela su potrosene na servisiranje redovnih otimacina. STOP

ODGOVORITE
Name

Muka mi čim ga vidim

04.08.2014 22:13

Šta me briga šta je rekao. Uopšte ga više nemam namjeru saslušati. Neka ga saslušava SIPA. Ja čim vidim ovog smutljivca, povraća mi se

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

05.08.2014 09:55

Koji su ovo lopovi i da ne kažem šta još. Ukrali su polovinu novca sa "zajedničkog" računa i naravno da će biti nedostatak Bogatiti se na tuđoj nesreći to zadnje dno ljudske vrste ako se mogu nazvati ljudima.

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

05.08.2014 12:41

Nekako bih i shvatila sve ovo što su pokrali do sada, ali da kradu na ovom napaćenom narodu koji nema šta da jede, gdje da spava, nema ništa, to ne mogu da shvatim. Ne mogu da vjerujem da je ta pohlepa tolika, da uništavaš svoj narod ovako. Daće bog, pa od oktobra nećete biti na vlasti, već u zatvoru, mada je i kazna zatvora za neke preblaga krivična sankcija, bilo bi dobro da se uključi i mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, jer ste vi posebni slučajevi, ovakve još niko ispitivao nije, bio bi to značajan dobrinos za nauku.

ODGOVORITE