Залог или продаја потраживања по основу ваучера

С обзиром на многобројне жалбе грађана да набавка робе путем платних картица иде веома споро и да је евидентан недостатак појединих роба, представници министарства финансија, Привредне коморе Републике Српске и пословних банака договорили су да ће привредни субјекти, који су склопили уговоре са Фондом солидарности, готовину за набавку нове робе обезбједити путем залога или продаје својих потраживања банкама, потврдио је министар финансија Зоран Тегелтија.

Република Српска 04.08.2014 | 17:29
Залог или продаја потраживања по основу ваучера

Он се осврнуо и на одлуку о учешћу општина и градова у приходима од ПДВ и начину расподјеле.

У многим поплављеним подручјима грађани још увијек не могу користити своје ваучере, јер нема добављача са одређеном робом или добављача има, али нема робе. У Влади су, коначно свјесни ових проблема.

И добављачи имају проблема, а највећи је како обезбједити готовину за набавку нове робе. Одговор је пронађен у разговору министра, Привредне коморе и пословних банака. Предлаже се да добављачи своја потраживања дају у залог пословним банкама. Ипак, како Тегелтија каже, друго рјешење је ближе добављачима.

Тегелтија се осврнуо и на одлуку о учешћу општина и градова у приходима од ПДВ. Попис становништва је, иако још увијек у прелиминарној фази,а који је био, како је признао министер, темељ за ову одлуку, приказао другачију слику о бројности становништва у општинама.

Према тој одлуци 34 локалне заједнице у Српској имаће мање средстава, а 28 општина имаће више средстава од ПДВ без обзира на степен развијености. Тегелтија је казао да је власт незадовољна због покушаја ванинституционалног дјеловања појединих начелника.

Управо је Савез  градова и општина мјесто гдје се требају рјешавати оваква питања, каже Тегелтија и наглашава да ће Влада поштовати сваку одлуку савеза уколико се постигне концензус о другачијој подјели ових средстава.

Министар финансија је још једном поновио да се измјенама Закона о фискалним касама ослобађају фискализације поједине групе малих предузетника, а списак ослобођених дјелатности биће објављен у наредном периоду, казао је министар, не прецизирајући када.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Податак

04.08.2014 15:57

Мркоњички клан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пијацар

04.08.2014 16:26

А ста це бити са приватника који даје робу за вауцере кад не успије из Фонда наплатити потразивања? Да ли це се усудити да тузи фонд и дрзаву? Ја мислим да хоце јер је овде владавина права, брајко нема циле миле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јустице

04.08.2014 17:58

Па колико сте само неспособни, отели људима постотак, од тога покрали добар дио, и ово сто је претекло нису у стању да подјеле, какав циркус, за неповјеровати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИРКО

04.08.2014 18:29

Тегелтија, лопужо, и тебе ће овај народ видјети иза решетака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

директна

04.08.2014 19:36

Срам вас било, спавајте једну ноћ у мојој кући, још нема ни појма о ваучерима у мојој општини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стоп

04.08.2014 20:27

Мислим да је цовјек опет јасно рекао, само народ то не разумије - надам се да једном хоце, дрзава це опет да се задузи код комерцијалних банака, а паре које су стизале од помоци и м-тела су потросене на сервисирање редовних отимацина. СТОП

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мука ми чим га видим

04.08.2014 22:13

Шта ме брига шта је рекао. Уопште га више немам намјеру саслушати. Нека га саслушава СИПА. Ја чим видим овог смутљивца, повраћа ми се

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

05.08.2014 09:55

Који су ово лопови и да не кажем шта још. Украли су половину новца са "заједничког" рачуна и наравно да ће бити недостатак Богатити се на туђој несрећи то задње дно људске врсте ако се могу назвати људима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

05.08.2014 12:41

Некако бих и схватила све ово што су покрали до сада, али да краду на овом напаћеном народу који нема шта да једе, гдје да спава, нема ништа, то не могу да схватим. Не могу да вјерујем да је та похлепа толика, да уништаваш свој народ овако. Даће бог, па од октобра нећете бити на власти, већ у затвору, мада је и казна затвора за неке преблага кривична санкција, било би добро да се укључи и мјера обавезног психијатријског лијечења, јер сте ви посебни случајеви, овакве још нико испитивао није, био би то значајан добринос за науку.

ОДГОВОРИТЕ