Zvezdi ističe rok! Hoće li uopšte igrati?!

Manje od nedelju dana ostalo je da se isplati dug od 1.500.000 evra, odnosno registrovanja igrača za 1. kolo Superlige.

Fudbal 03.08.2014 | 14:30
Zvezdi ističe rok! Hoće li uopšte igrati?!

Da li će Crvena zvezda iduće subote, na startu Superlige, moći da računa na sve igrače, pitanje je na koje trenutno odgovor nema ni trener Nenad Lalatović. Zabrana registrovanja novih fudbalera i dalje je aktivna zbog neizmirenih dugovanja prema bivšim igračima i drugim klubovima koji su dobili sporove pred Arbitražnom komisijom FSS.

Kako saznajemo, u ovom trenutku je reč o iznosu od skoro 1.500.000 evra, koje srpski šampion mora da izmiri ili da dostavi potpisan sporazum o reprogramu najkasnije do petka, 8. avgusta, kako bi Disciplinska komisija FSS ukinula zabranu i odobrila licenciranje pojačanja pre utakmice prvog kola Superlige. Ukoliko se to ne dogodi, Zvezda će na megdan Radničkom iz Niša bez Damira Kahrimana, Bogdana Planića i Nenada Gavrića koji su se već izborili za status prvotimca, a stručni štab neće moći da računa ni na Miloša Bosančića, Daniela Avramovskog, Đorđa Despotovića, Predraga i Stefana Đorđevića, koji su takođe stigli na "Marakanu" u tekućem prelaznom roku.

Poseban slučaj je definisanje statusa Nejca Pečnika, koji je krajem juna otišao iz kluba, ali se mesec dana kasnije vratio među crveno-bele. Ukoliko je registracija Slovenca iz minule sezone još aktuelna, on bi mogao da se nađe u sastavu, ali ozbiljna smetnja za to može da bude što je 4. jula raskinuo prethodni ugovor i na taj način formalno napustio Zvezdu, da bi tek posle 24 dana ponovo parafirao novu, dvogodišnju saradnju.

Problem može da bude i s registracijom Kahrimana, čak i u slučaju da se sva dugovanja regulišu u roku. Naime, još se čeka sertifikat koji je zatražen od FIFA, s obzirom na to da je iskusni golman došao iz ukrajinske Tavrije, koja je usled političke situacije na Krimu ugašena, a novi klub osnovan na temeljima starog iz Simferopolja. Samim tim, obaveze svih igrača Tavrije su prestale, ali iz nekadašnjeg ukrajinskog kluba nije izdata neophodna dokumentacija.

Uprava Zvezde je tokom prethodnih pet sedmica uspela da reguliše goruće probleme vezane za slučajeve pred Disciplinskom komisjom FIFA (milion evra) i Komisijom za licenciranje klubova FSS (750.000 evra), koji su pretili da Zvezdu koštaju minusa od šest bodova ili čak zabrane takmičenja u Superligi. Sada je prioritet izmirenje dugovanja po presuđenim sporovima pred domaćom arbitražom, a vremena do prvog kola je sve manje. Ipak, krajnji rok za sezonu ostaje 31. avgust, tako da u najgorem slučaju crveno-belima predstoje tri utakmice bez novajlija. U tom slučaju, Lalatović bi se verovatno odlučio za sastav: Rajković - Petković, Pavićević, Lazić, Mijailović - Kovačević, Milijaš - Lazović, Savićević, Ristić - Rakić.

Najavu da bi Radna zajednica u Crvenoj zvezdi narednog četvrtka mogla da stupi u generalni štrajk zbog neisplaćenih zarada, dodatno je opterećenje rukovodstvu kluba koje pokušava da reguliše pitanje licenciranja igrača. Ipak, izvori s "Marakane" navode da je održan sastanak predstavnika samo jednog od dva sindikata zaposlenih sa v.d. generalnog sekretara Zvezdanom Terzićem, ali da na njemu nije bilo reči o obustavi rada. Radnoj zajednici se duguje šest mesečnih plata, a revolt je evidentno izazvala informacija da je igračima isplaćeno 100.000 evra na povratku iz Slovenije.

Komentari / 0

Ostavite komentar