"Oluja" ima sva obilježja genocida

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac ocijenio je povodom 19 godina od početka hrvatske akcije "Oluja" na prostoru Krajine da je veliki uspjeh što je "Oluja", koja po svojim karakteristikama ima sva obilježja genocida, dospjela pred Međunarodni sud pravde.

Srbija 03.08.2014 | 12:14
"Oluja" ima sva obilježja genocida

Štrbac je rekao da su predstavnici srpskog tima tokom procesa po međusobnim tužbama Srbije i Hrvatske za genocid potvrdili da "Oluja" od svih događaja devedesetih godina jedina u punom kapacitetu ispunjava definiciju o genocidu, prema Konvenciji UN.

"Veliki uspjeh je da stradanje Srba stigne pred sud. Krajem ove godine ili početkom naredne očekujemo presudu i, uz sve rezerve koje imamo prema međunarodnim sudovima, vjerujemo da će Međunarodni sud pravde prihvatiti naše zahtjeve i donijeti presudu povoljnu za našu stranu", kaže Štrbac za "Večernje novosti".

On navodi da je dobro što se "Oluja" našla i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, preko pojedinačnih tužbi Srba zbog nadoknade štete i ubijanja civila. Štrbac naglašava da je razočaran odlukom Haškog tribunala, koji nije prihvatio inicijativu "Veritasa" da izvrši reviziju postupka protiv hrvatskih generala Mladena Markača i Ante Gotovine, koji su u Hagu oslobođeni, iako je "Veritas" dostavio nove dokaze protiv njih.

Prema podacima "Veritasa", tokom akcije "Oluja" poginulo je i nestalo 1.853 Srba, od čega 1.201 civila, među njima 544 žene.Na listi nestalih vode se 894 lica, od čega 632 civila, među kojima 315 žena.

Prostore, na kojim su živjeli generacijama, napustilo je oko 220.000 Srba.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar