Kreće Premijer liga BiH!

Nakon nešto više od dva mjeseca pauze zakotrljaće se lopta na premijerligaškim terenima. Početak sezone obilježili su administrativni problemi, pa će mnogi na debije u novim klubovima sačekati još malo.

Fudbal 02.08.2014 | 17:15
Kreće Premijer liga BiH!

Novu sezonu u malom gradskom derbiju otvoriće na Otoci, Olimpik i Željezničar. Ekipa sa Grbavice u goste Vukovima odlazi sa blagom prednošću, posebno ako imamo u vidu da je tradicija na strani izabranika Admira Adžema. Željezničar je uvijek na gostujućem terenu bez većih problema izlazio na kraj sa Olimpikom.

Olimpik i Željezničar oslabljeni u malom gradskom derbiju

Obje ekipe pred ovaj duel imaju problema u igračkom kadru, prije svega administrativnih, ali i onih zdravstvenih. Tako u ekipi Mirze Varešanovića zbog problema sa papirologijom neće biti Karića i Gligorova, dok iz istog razloga na drugoj strani neće igrati Varea, Količić i Baša.

Ipak domaćin ima više problema sa povredama i suspenzijama. Tako Varešanović neće moći računati na Muhameda Subašića i Kenana Handžića, dok je i Dalibor Pandža rovit. Veldin Muharemović nema pravo nastupa zbog crvenog kartona iz finiša prošle sezone. U redovima Željezničara duel sa Olimpikom zbog povrede će propustiti Anes Nuspahić.

Prvak dolazi u Foču

Osim duela na Otoci koji počinje pola sata ranije, danas će na premijerligaške terene istrčati još deset klubova. Zbog radova na stadionu u Lukavici, Slavija će u Foči ugostiti aktuelnog prvaka, mostarski Zrinjski. Plemići u Foču dolaze sa željom da se kući vrate sa tri boda, a vidjećemo koliko mogu protiv ekipe iz Lukavice, koja je dosta promijenila sastav.

"Apsolutno respektujemo svakog protivnika pa tako i Slaviju, ali naša želja je trijumfom ući u novu sezonu. Znamo da se igra u Foči, određene informacije o stadionu dobio sam od Milana Muminovića koji je Fočak, a o timu Slavije razgovarao sam sa Dujkovićem, pa i sa Aleksićem. Oni su tamo igrali i koji dobro poznaju situaciju," rekao je pred susret sa Lukavičanima, Branko Karačić, šef struke ekipe iz Mostara.

Sloboda na otvaranju gostuje preporođenom Travniku

Željezničar i Olimpik nisu jedini koji imaju problema sa registracijom igrača. Tako će tuzlanska Sloboda u svojoj premijeri u Premijer ligi, nakon povratka iz nižeg ranga takmičenja, igrati bez Adnana Šećerovića i Elvisa Sarića.

Veziri sa druge strane nakon godina u kojima su se borili za opstanak žele napasti gornji dio tabele. Najavio je to i predsjednik kluba Nihad Selimović, pa na Piroti svakako možemo očekivati jedan odličan duel.

Čelik na Bilinom polju dočekuje Vitez

Zeničani u duel sa Vitezom ulaze bez nekoliko igrača, ali i pored toga Nizah Hukić najavljuje sigurna tri boda. Problemi sa papirologijom su "pogodili" većinu naših klubova, pa će tako prvo kolo i utakmicu sa Vitezom propustiti Semir Bukvić i Semir Pezer, dok Jovo Kojić mora odraditi suspenziju.

Sa druge strane ekipa iz Viteza u novu sezonu ulazi sa velikim problemima. Izabranici Husnije Arapovića nisu naštimali nišanske sprave. Pomalo nevjerovatno zvuči podatak da Vitez na pripremama nije postigao niti jedan gol. Kako će se Arapović snaći na poziciji šefa struke ostaje nam da vidimo, ali svakako da mu neće biti lako uskočiti u cipele Antea Mišea.

Velež u problemima na startu sezone

Najviše problema sa registracijom igrača za prvo kolo imao je mostarski Velež, pa će tako Rođeni u duel sa Drinom iz Zvornika ući bez četiri igrača, koji još uvijek nisu stekli pravo nastupa. Tako će Đokić, Popović, Nikolić i Haurdić još uvijek morati sačekati na svoj debi pred mostarskom publikom. Na terenu neće biti ni Vladavića koji je povrijeđen. Međutim i pored svih problema Nedim Jusufbegović je najavio sva tri boda.

Drina je povratnik u elitni rang, a ekipa Dragana Mićića dovela je deset novih igrača pred početak nove sezone. Iz Mostara se žele vratiti sa jednim bodom.

"Velež je klub koji je u posljednje tri sezone ostvario veliki napredak i sigurno je da u novi šampionat ulaze sa željom da nastave tamo gdje su stali prošle godine. Imaju dobar igrački kadar, ali smatram da imaju i određene nedostatke koje ćemo mi pokušati da iskoristimo. Velež jeste favorit, ali mi ne idemo sa bijelom zastavom i želimo da osvojimo bod u Mostaru," rekao je pred ovaj susret Dragan Mićić.

Borac i Široki žele srušiti Bijeljince

Mladost iz Velike Obarske na svom terenu ugostiće banjalučki Borac, koji, nećete se iznenaditi, ima problema sa papirologijom. Baš kao i ostatak premijerligaškog karavana. Tako Vinko Marinović neće računati na Ivana Kostića i Miloša Žeravicu, dok će zbog suspenzije duel sa ekipom iz Velike Obarske propustiti Aleksandar Subić.

U nedjelju su na rasporedu dva susreta, a kolo će zatvoriti Široki Brijeg i Radnik iz Bijeljine. Sve osim rutinske pobjede ekipe Slavena Muse bilo bi veliko iznenađenje. Prednost Širokog je i što u susret ulazi u takmičarskoj formi, jer su iza njih već četiri zvanične utakmice.

Sarajevo u pohod na titulu kreće preko Zvijezde

Sarajevo je u četvrtak poraženo od Atromitosa u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2:1, a već sutra će opet na teren. Izabranici Dženana Uščuplića u novu sezonu ulaze kao favoriti za šampionsku titulu i sve osim sigurna tri boda protiv ekipe iz Gradačca bila bi senzacija.

Bordo tim nema problema sa povredama i suspenzijama, a duel sa Zvijezdom propustiti će Ahmad Kalasi, čija papirologija još uvijek nije završena. Iza Sarajeva su evropski dueli i ekipa Dženana Uščuplića ulazi spremna u duel sa ekipom iz Gradačca. Uščuplićev pomoćnik, Almir Seferović najavio je promjene u sastavu.

Zvijezda na Koševo dolazi bez Ivana Jakovljevića koji nije stekao pravo nastupa, a Nermin Huseinbašić ističe da je Sarajevo favorit i najbolja ekipa lige uz Zrinjski. Ipak šef struke ekipe iz Gradačca u Sarajevo ne dolazi sa bijelom zastavom.

Komentari / 0

Ostavite komentar