Nivo rijeka u porastu

Kiša koja je proteklih dana padala u BiH uzrokovala je rast vodostaja rijeke Save dužinom cijelog svog toka kroz Posavinu, saopštio je Federalni štab civilne zaštite, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Bosna i Hercegovina 01.08.2014 | 16:04
Nivo rijeka u porastu

Vodostaj na brani HA Modrac u sedam sati iznosio je 199,31 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59 m3/s.Zbog obilnih padavina koje su s četvrtka na petak pogodile Opštinu Srebrenik poplavljeno je nekoliko objekata u Mjesnoj zajednici Bjelave, zbog porasta vodostaja Bijele Rijeke u Mjesnoj zajednici Donji Potok i porasta rijeke Tinje, a čiji je vodostaj na mjernoj letvi kod Koprića mosta u 01.15 sati iznosio 2,90 m.

Prema jutrošnjim mjerenjima nivo rijeke Tinje je 1,20 m.Intenzivne kišne padavine u posljednja 24 sata, uzrokovale su porast nivoa vodotoka rječica i lokalnih potoka na području Lukavca te njihovo izlijevanje iz korita na pojedinim mjestima.

Usljed kiše koja je padala tokom noći, oborinske vode su nanijele zemlju i pijesak na puteve u naseljima Klimenta, Bistrice i Karići (Općina Jajce), tako da je promet otežan.A u Žepču je danas u mjestu Vinište prijavljen NUS (dvije ručne bombe u šahtu).

Prijava je proslijeđena Timu za uklanjanje neeksplodiranog ubojnog sredstva FUCZ , koji će pronađena sredstva ukloniti u toku dana.

Komentari / 0

Ostavite komentar