Pomoć poplavljenim vrtićima

Za vrijeme katastrofalnih majskih poplava u Republici Srpskoj je uništeno šest predškolskih ustanova iz Šamca, Doboja, Bijeljine i Čelinca.

Republika Srpska 31.07.2014 | 15:46
Pomoć poplavljenim vrtićima

Njihova sanacija je u toku i očekuje se da većina uništenih vrtića bude osposobljena u septembru.  Njihovu sanaciju pomoglo je i resorno ministarstvo. Ministar porodice, omladine i sporta RS Nada Tešanović uručila je predstavnicima  vrtića rješenja o dodjeli ukupno 18.000  maraka za nabavku namještaja i didaktičkog materijala.

Uništene predškolske ustanove u posljednjim katastrofalnim poplavama  najvećim dijelom finansira UNDP,UNICEF i građani. Na skroman način, njihovo ponovno osposobljavanje pomoći će i ministarstvo porodice, omladine i sporta.

Za dječiji vrtić u Šamcu izdvojiće se sedam, za dobojske pet, a po tri hiljade maraka za čelinački i bijeljinski  vrtić.

Šamački vrtić „ Radost“ gradi UNDP, a oprema Fondacija „Novak Đoković“ uz pomoć B92 i mnogih građana donatora. Očekuje se da vrtić koji pohađa 70-oro djece profunkcioniše u septembru.

U Doboju su uništena tri vrtića. Dva gradi UNDP, a treći je na čekanju, jer nema donatora. U bijeljinskom vrtiću „Čika Jova Zmaj“  stradale su suterenske prostorije u kojima  su bile smještene centralna kuhinja, grijanje i vešeraj.

Ukoliko vremenske prilike posluže, očekuje se da do septembra profunkcioniše i čelinački vrtić „Neven“  koji može da primi 110 –oro djece.

Pričinjena šteta u tom vrtiću  je procjenjena na 140 hiljada maraka.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Vampir

02.08.2014 13:08

Gdje je sada pomoć "bratskih vrtića" iz Republike Srpske i zemalja iz okruženja? Gdje su sada banjalučki vrtići? Direktorica banjalučkih vrtića Nataša Radulović koja je SNSD-ov kandidat za Skupštinskog poslanika na ime posjeta tim "bratskim vrtićima" kupuje enormne količine alkohola kao čast, umjesto da ta sredstva u vidu donacije usmjeri kao pomoć poplavljenima.

ODGOVORITE